Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Hvilke løkblomster skal du velge? Tulipaner som her kanskje?

Hvilke løkblomster skal du velge?

Ja, hvilke løkblomster skal du velge? Det er virkelig mange muligheter. Her får du forslag til løk du kan velge, når de blomstrer og tips til hva du bør tenke på med løkplantinga.

 

Skal du ha tidlig blomstring i hagen er det løk du må plante. Løkblomster er lette å lykkes med og gir masse hageglede. Høsten er da du må få de flerårige løkene i jorda. De må graves ned før frosten kommer og gleden får du til våren og hvert år fremover. Veldig mange sorter naturaliserer seg og blir flere for hvert år. Du får altså stadig mer blomsterglede uten mer arbeid.

 

Det kan være kjedelig å gjøre gravejobben om høsten. Været er kanskje kjølig og surt eller du føler deg ferdig med hageordnings for i år etter en lang sesong. Men, det er virkelig verdt det. Du kan passe på å få den hageøkten og friske luften en skikkelig finværsdag. De flest løk vil stå i sol og god drenering er viktig. Noen kan også ha det greit i skygge. Løkblomstene kommer for øvrig senere når de står i skyggen.

 

Plant om høsten, september og oktober er en god periode. Noen løk, som tulipaner, kan du sette helt til frosten, mens narsisser bør du være tidligere ute med. Løken skal ned så dypt som omtrent tre ganger sin høyde. Sett løken i grupper for fin effekt. De blir ensomme og lite synlige en og en.

 

Løk kan du ha i krukker også, så lenge dreneringen er tipp topp. Det gjør seg virkelig og de mindre krukkene kan du flytte rundt på til der du vil ha blomstring. Klikk her for mer om løk i krukke.

 

Løkblomstene er viktig matkilde for insektene som våkner tidlig. Det er flere av løkblomstene senere i sesongen som også er storfavoritt hos insektene. Så det er ikke bare for deg og meg at løkblomstene er til stor glede.

Krokus - Crocus 'Jeanne D'Arc' med humle på besøk
Krokus – Crocus ‘Jeanne D’Arc’ med humle på besøk

Hvilke løkblomster skal du velge?

Det er virkelig mange løkgodbiter å ha i hagen. Det er ulik blomstringstid, høyder, former og farger. Du finner helt klart noen du liker. Se på hva som passer på ulike steder i hagen din. Hvilken blomstringstid og høyde som passer i forhold til plantenaboene de får, solforhold og jordfuktighet. Løkblomster trenger å få visne ned for å samle næring tilbake til løken for neste års blomstring, så det er noe å ha i bakhodet. Da er det fint om de har naboer som vokser til og dekker til de visnende bladene etter hvert. Tidlige løk er herlig å ha der du ser dem om våren, som foran huset og i nærheten av inngangen eller der du ser dem ut av vinduet.

 

Generelt så er det sånn at de tidlige løkblomstene er lave og små, mens de som kommer etter hvert er høyere og har ofte større blomster. De små benytter anledningen mens det ikke er konkurranse fra andre planter så de får alt lyset og plassen for seg selv. Små mirakler som kommer opp av snø og gammelt løv tidlig på våren. Det er bare fantastisk å se hvordan de trosser den kalde våren og kommer med blomster. De største trenger rett og slett mer tid på å vokse seg ferdig. Det passer ypperlig at de kan strekke seg litt i høyden, for da har de fått mer konkurranse fra andre planter.

 

Det begynner å bli en del spennende løk å få tak. Her er en liste med noen nettbutikker med plantesalg du kan sjekke ut. De herdige, flerårige løkene selges om høsten.

 

De aller fleste løkblomster er populære hos insektene. Du som vil ha insektliv i hagen burde fylle på med mange av dem. Krokus og prydløk er blant dem som er særlig omsvermet.

Hvilke løkblomster skal du velge? Tidlige hvite krokus - Crocus 'Jeanne D'Arc'
Krokus – Crocus ‘Jeanne D’Arc’

Løkblomster til ulik tid

Nå de første løkblomstene kommer i gang avhenger av vinteren og når den er ferdig. Løkblomstene tilpasser seg. Så det kan være noen uker forskjell fra år til år de tidlige løkene er på høyden. De første løkblomstene kan finne på å titte opp allerede i februar om det er en mild vinter. Det er flytende overganger i blomstringen mellom sortene og månedene. Løkblomster som tulipaner og prydløk kommer også i mange ulike sorter som blomstrer til ulik tid. Tulipaner fra april til juni og prydløk fra mai til august. Narsisser og prydløk er ikke så populære blant rådyrene, noe derimot tulipaner er.

 

Nedenfor finner du en del løkblomster listet etter omtrent når dem blomstrer. En oversikt for å hjelpe deg finne alternativer med ulik blomstringstid så du kan ha glede av blomsterløk i mange måneder. Månedskategoriene nedenfor er retningsgivende og må ses i forhold til når snøen begynner å bli borte. Flere av løkene blomstrer i månedsskiftet mellom to måneder.

Vårløken snøstjerne - Chionodoxa luciliae 'Alba'
Snøstjerne – Chionodoxa luciliae ‘Alba’

Mars – de aller første

  • Snøklokke – Galanthus
  • Vinterblom – Eranthis hyemalis
  • Våriris – Iris reticulata
  • Tyrkerblåstjerne – Scilla bifolia

De første løkblomstene som dukker opp etter vinteren er noe for seg selv og alltid stas. Det er ikke mye annet som skjer så tidlig, så de har ikke selskap fra masse andre blomster og grønne planter. Gå gjerne nærme og se på dem for å oppleve detaljene. Det er såå kjekt å følge med ettersom de begynner å våkne.

 

Kombiner med noen juleroser som er blant de få som også blomstrer så tidlig.

Våriris - Iris reticulata 'Katharine's Gold'
Våriris – Iris reticulata ‘Katharine’s Gold’

April – nå kommer det flere

  • Snøstjerne – Chinodoxa luciliae
  • Tulipaner – Tulipa, de tidlige
  • Krokus – Crocus
  • Anemoe – Anemone coronaria
  • Rutelilje – Fritillaria meleagris
  • Perleblomst – Muscari
  • Narsisser – Narcissus

Nå begynner det å dukke opp en del flere løkblomster. April er på en måte den store løkmåneden. De andre planten har ikke kommet ordentlig i gang og det er flere typer løk å velge mellom som blomstrer på denne tiden.

Perleblomst - Muscari 'Album' Fryd Hagedesign
Perleblomst – Muscari ‘Album’

Mai – de litt større

  • Tulipan – Tulipa
  • Prydløk – Allium
  • Ipheion – Ipheion
  • Narsisser – Narcissus
  • Kroner – Fritillaria 

I mai begynner løken å få selskap og konkurranse av flere planter. Løkblomstene nå er høyere enn de var blant de tidligere sortene. Spirene på disse begynner gjerne ganske tidlig, så de er i gang sammen med krokusen, men de trenger lenger tid å bli ferdigvokst og klare til blomstring.

Narsiss - Narcissus 'Thalia' mellom buskene
Narsiss – Narcissus ‘Thalia’

Juni

  • Prydløk – Allium
  • Stjernehyasint – Camassia leichtlinii
  • Kjempesteppelys – Eremurus
  • Honningløk – Nectaroscordum siculum/Allium bulgaricum

Nå er det tid for at mange av de høye og flotte skal blomstre. Flere sorter av dem som begynte å dukke opp i mai som ulike Fritillaria og Allium holder ut over i juni og noen nye kommer til. Andre flotte som du har glede av på denne tiden er stjernehyasint og kjempesteppelys.

Klokkeblomsten honningløk - Nectaroscordum siculum/Allium bulgaricum
Honningløk – Nectaroscordum siculum/Allium bulgaricum

Juli

  • Prydløk – Allium
  • Liljer – Lilium

I juli er det fortsatt noen prydløk som har blomstringen sin, i tillegg kommer liljene i gang som finnes i kjempeutvalg.

Lille prydløk - Allium aflatunense
Prydløk – Allium aflatunense

Løk, løk, løk

Blomsterløk kan du altså ha glede av hele våren og sommeren ved å velge forskjellige typer. Sikre deg vårblomstringen med tidlige løk og få noe skikkelig ‘statementblomster’ utover sommeren ved å ta jobben om høsten. Så er det bare å glede seg til våren og neste sommer. Du har alltid noe å glede deg til når du har hage.

I artikkelen ‘Planlegg vårens blomstereventyr’ kan du lese enda mer om flotte blomsterløk. Jeg ble invitert til å bidra til artikkelen skrevet av Cecilie H. Eggen. Den ble publisert i Ukebladet Hjemmet Nr 44 uke 36 2020.

Mer om hage