Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Fryd Hagedesign, 11 nyttige tips til å finne planter

11 nyttige tips til å finne planter

Synes du det kan være vanskelig å finne planter til hagen? Nå kommer tips til deg om hvor du kan lete, kikke, spørre, søke og se for å få idéer. ⁠⁠Hele 11 nyttige tips til å finne planter. Det er jo så masse planter å velge mellom. Men, hvordan finne plantene du ikke vet at du har lyst på eller i det hele tatt finnes?

Må du på hagesenteret før du vet hva du kan plante i hagen? Kjøper du bare samme type sommerblomster hvert år? Velger du det som er fint der og da? Da er det ikke sikkert du får utnyttet potensialet. Hagesentrene selger mange av plantene når dem tar seg best ut. Så da kan du gå glipp av noen godbiter. For kanskje er det ikke den flotteste planten der og da du egentlig vil ha, men noe som er flott tidligere eller senere.

Hovedtrikset du må ha med i tankene ved plantevalg er uansett å vite hvor plantene skal stå og så velge planter som trives med det. Så, tenk på hvor planten skal stå før du velger.

11 nyttige tips til å finne planter til hagen din

1. Sjekk med ønskelista⁠
2. Vurderer planter som finnes i hagen fra før⁠
3. Tenk på hva slags plantetyper⁠ du vil ha⁠
4. Les bøker og blader⁠
5. Sjekk på nett og Pinterest⁠
6. Besøk hagesenter⁠.⁠
7. Besøk andres hager⁠⁠
8. Les og spør i forum på nett⁠
9. Spør en venn⁠
10. Se på naturen.
11. Bruk en hagedesigner

 

Les mer om dem alle nedenfor.

Rose med snø, New Dawn

11 Bruk en hagedesigner

Synes du planteutvalget, alle mulighetene og de forskjellige egenskapene kan være overveldende? At det er utfordrende å få oversikt eller ikke har noen idéer? Kunne du tenke deg noen som gjorde plantevalget og laget en oversikt over plantene for din hage? Bruk en hagedesigner!

Som hagedesigner lager jeg også planteplaner. Det er helt konkrete planer for plantene spesialtilpasset ditt behov, dine ønsker og hagens forhold. Enten for hagen som den er i dag eller som del av en plan for hele hagen.

Sjekk ut mer

1 Sjekk med ønskelista

Lag deg en ønskeliste som du kan gå til først. Det dukker stadig opp noen planter jeg får lyst på, så da skriver jeg dem ned. Ellers glemmer jeg dem igjen. Dette er planter jeg kommer over på Instagram, i blader og bøker, på nett, ser på hagesenteret eller i andres hager.

Det er ofte jeg ikke har plass til planter når jeg finner dem eller jeg sitter hjemme is tua, så da ‘sparer’ jeg dem til senere. Og, det er denne ønskelista jeg velger blant aller først når jeg skal gå til planteinnkjøp. Jeg sjekker om det er noen av plantene på listen som vil passe inn i bedet eller krukka der planten skal stå.⁠

Dette tipset krever litt forarbeid og har du ikke en sånn liste allerede kan jeg anbefale det. Så fort du finner noe du liker som du kan tenke deg, ta et bilde, sjekke hva det er og skriv det ned. For det er så fort gjort å glemme. ⁠

Fryd Hagedesign, 11 nyttige tips til å finne planter

2 Vurder planter som finnes fra før

En super kilde til planter er dem du allerede har. Ok, så blir det ikke en ny type plante, men det både økonomisk, praktisk og miljøvennlig og kan bidra til å utvide hagen og skape harmoni.

Så jeg bruker stadig av plantene jeg allerede har i hagen når jeg skal fylle opp nye steder. Enten er det noe jeg kan flytte eller jeg deler for å få flere. Flytte gjør jeg når jeg synes planten fortjener å komme bedre til sin rett, den mistrives, det kan ha blitt for trangt for den der den står eller den breier seg for mye på stedet. ⁠

De fleste stauder og prydgress kan du dele. Så når det er planter jeg liker ekstra godt gjør jeg gjerne det. Deling er billig og bidrar til å skape helhet i hagen når noe går igjen flere steder. ⁠Samtidig blir ikke plantingen lik fordi jeg gjerne blander det med noe annet enn der den står fra før.⁠

Dverslirekne i sommerdrakt

3 Tenk på hva slags plantetyper du vil ha

Tenke litt! Jeg brainstormer litt og tenker frem og tilbake om det er noe jeg kommer på helt av meg selv som kan passe. ⁠Det trenger ikke være spesifikke planter heller, men like mye rundt struktur og type plante. Hva mer trenger jeg liksom.


Vil jeg ha en storbladet staude som hosta eller noe mer smalt og høyt som en type prydgress. Skal jeg ha et tre, noe vintergrønt, mange av en eller noen av flere, høyt eller lavt etc. Det hjelper når du skal søke videre, at du har tenkt litt på hva du leter etter.

Ellers har jeg en stor planteliste jeg har samlet som jeg bruker ved planlegging av hager. Den tar jeg gjerne en kikk i når jeg vet litt mer om hva jeg kan tenke meg. Dette er ikke ønskelista, men et plantearkiv der jeg samler masse planter og informasjon om plantene. Denne listen har jeg i Excel. Det ser ikke så stilig ut, men det er gull i forhold til å kunne sortere og filtrere på ulike kriterier.⁠ Denne lista deler jeg fra med deg i Hageportalen.

4 Les bøker og blader

Dette er det store litterære tipset. En av de to store inspirasjonskildene og grunnlag for nytt til plantearkivet er lesestoff på papir. Dette er noe jeg gjerne bruker mye tid på om vinteren. Den andre store kilden er det utømmelige internettet, men det er neste tips.⁠ ⁠

Det er mye bra bøker om planter og jeg leser også gjerne danske og engelske bøker. Det fine med botaniske plantenavn er at de brukes uansett språk siden det er det eneste entydige plantenavnet.⁠ Noen bøker er best til oppslag og sjekk av egenskaper mens andre er bedre til inspirasjon og nye idéer.⁠

De siste årene har det kommet til flere nye hagemagasin også. Både norske og svenske. Engelske finnes det jo også en del å velge i. ⁠Det er masse fin inspirasjon i magasinene som følger sesongene og utviklingen gjennom året og reportasjer fra andres hager.⁠

Fryd Hagedesign, Sommerfuglbusk (Buddleja), Rogn (sorbus) og Blodslirekne (Persicaria amplexicaulis)

5 Sjekk på nett og Pinterest

Det store internettet og noen godbiter der.⁠ Google er selvfølgelig super å bruke. Jeg bruker det mye til konkrete plantesøk, for å se bilder eller lese om planten. ⁠Ellers er det topp til mer åpne søk som ‘små trær’, ‘gule blomster’, ‘planter til sol’ osv for å få idéer.

Vil du se fine plantebilder og få inspirasjon så bruk gjerne Pinterest. Utfordringen på Pinterest er at der er det lite planteinfo sammen med bildene. Men, såå masse flotte bilder og lett å søke i. Det er jo også helt genialt det at du får opp bilder som ligner.⁠ Også er det jo Instagram med mye fint å se og gode idéer.⁠

Om du vil sjekke en plantes egenskaper, så i tillegg til vanlig Googlesøk, så kan jeg anbefale en søk hos Royal Horticultural Society (bruk botaniske navn). Det har jeg hatt mye nytte av.⁠ RHS har et utrolig godt utvalg av planter i arkivet og der står det hva slags jord, lys, fuktighet og PH planten trives med, hvor stor du kan forvente at den blir og enda litt mer. Herdighet er i henhold til britisk skala så sjekk under spørsmålstegnet, der står temperaturintervall.⁠

Det kan være nyttig å se på utvalget til nettbutikker med plantesalg og frøsalg for å få idéer til nye planter og ikke minst vite hva som er å få. Et par norske nettsider med masse masse planter listet med nyttig info er  Vestplant og Bjørkans Planeliste

Kjempeverbena, Verbana bonariensis

6 Besøk hagesenter

De fem første punktene har vært planlegging du gjør hjemmefra. Gjerne om vinteren. Så, da vet du hva du skal ha før du kommer på hagesenteret. Men, hagesenter er også en super inspirasjon.⁠ Det hender jeg drar på hagesenter og ser hva det er å få. Da har jeg bestemt meg for noen egenskaper jeg er på jakt etter og ser hva jeg finner.

Med egenskaper tenker jeg på om det skal være til sol eller skygge, tørt eller fuktig, vil jeg ha tre, busk eller staude. Hvilken farge jeg vil ha, høyde, struktur og når det bør blomstre osv.⁠ Så ser jeg rett og slett hva som er til salgs der og da, om det er noe som passer med det jeg er på jakt etter. ⁠

Jeg synes også det er gøy å kikke hva som er på hagesenteret uten å kjøpe. Finner jeg noe nytt tar jeg et bilde av plantelappen så lagrer jeg det til senere og skriver planten inn på lista..

 

På hagesentere kan du også spørre om hjelp og råd til plantevalget.

Dvergslirekne i høstdrakt

7 Besøk andres hage

I hagen hos andre kan det være mye inspirasjon å hente. Både hos private og i åpne besøkshager. Familien synes det er litt kjedelig at jeg alltid tenker på om det kan være en hage å besøk når vi er ute og reiser, men det er jo så gøy å se hos andre.

 

8 Les og spør i forum på nett

Det er flere forum på nett du kan lese hva andre har lurt på og svart, eller du kan spørre selv. F.eks på Hagegal og ulike Facebookgrupper du kan melde deg inn i.

11 nyttige tips til å finne planter. Skogasters, Aster divaricatus

9 Spør en venn

Hør med kjente hva de foreslår eller har i sin hage. Kanskje kjenner du noen med gode plantekunnskaper. Med andre kan du også dele planter.

 

10 Se på naturen

Det er mange fine planter i den norske naturen du kan invitere inn i hagen. Bland dem gjerne med planter fra hagesenteret. Bruker du planter fra nærområdet så er de hvertfall tilpasset klima og området. Sank frø eller ta stiklinger så blir det gratis planter.

Så det var hele 11 nyttige tips til å finne planter til hagen. Håper du fikk noen gode idéer og inspirasjon til ditt neste planteprosjekt.

Denne gangen var tema om hvordan du kan få inspirasjon og idéer til å finne planter. Men, ikke noe særlig om hvordan vurdere hva du skal velge og hvordan sette dem sammen. Er det noe du kan tenke deg å høre mer om?⁠

Mer om hage