Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Få det fint i skyggen med planter som trives

Få det fint i skyggen med planter som trives

En fin plass i skyggen i hagen er fullt mulig å få til. De fleste hager og uterom har et område som har mye skygge. Disse skyggeplassene har det med å bli litt forsømt og kanskje brukt som rotehjørne. Men, det er det ingen grunn til. Det er masse fine planter som trives i skyggen som vil gjøre det frodig og fint. Det er også fint å ha en sitteplass i skyggen til de varmeste sommerdagene.

 

Det er ikke bare masse flotte planter som trives i skyggen, det er til og med mange som foretrekker skyggen og ikke synes om for mye sol. Se på listen nedenfor og velg deg ut noen favoritter. Les også mer om noen utvalgte skyggeelskere, noen av mine favoritter. Så ingen grunn til å ikke få det grønt, fint og frodig i skyggen. Få det fint i skyggen med planter som trives.

Få det fint i skygge med planter som trives, Et frodig skyggehjørne

Planter som trives i skyggen

Her er en liste med en del planter som trives i skyggen. Flere av disse plantene står det mer om nedenfor. Scroll deg nedover for å lese alle eller klikk på link på dem du vil lese mer om. Plant noen av disse og få det fint i skyggen med planter som trives.

Klatrere
  • Humle – Humulus lupulus
  • Klatrehortensia – Hydrangea petiolaris
  • Eføy – Hedera helix
  • Kaprifol – Lonicera

 

 

Stauder
Løk
  • Treblad – Trillium 
  • Snøklokker – Galanthus nivalis
  • Botanisk tulipan – Tulipa
  • Rutelilje – Fritillaria meleagris

 

 

Bunndekkere
Trær

 

Busker

Et lite bonustema til slutt er om matplanter som kan dyrkes i skyggen.

Få det fint i skygge med planter som trives, Humle på levegg

Rhododendron

Rhododendron er en flott eviggrønn busk med fantastisk blomstring i mai. Allerede om sommeren når årets blomstring er ferdig og den har sendt opp de nye bladskuddene, lager den knoppene som skal blomstre til neste år. Så du kan tidlig se hva neste år vil bringe av blomster og glede deg hele vinteren.

 

Den finnes med diverse blomsterfarger og i ulike størrelser. Rhododendron er utrolig god på å blomstre. Rhododendron blomstrer stort sett i mai, og de gjør mye ut av seg når de blomstrer, med et fantastisk blomsterflor. Jeg skulle gjerne sett at blomstringen varte enda lenger. En morsom effekt ved blomstene til Rhododendron er at når blomsterknoppene begynner å åpne seg er de mørkere og kan ha en annen farge enn blomsten når den har sprunget ut.

 

Rhododendron er eviggrønn, så grønn og fin også om vinteren. Henger gjerne med bladene når det er minusgrader og ser slapp ut, for å spare på fuktigheten. Rhododendron foretrekker sur jord og er forøvrig en veldig grei plante å ha med å gjøre som gir form og farge i hagen hele året.⁣

 

Rhododendron er godt likt av humlene og andre insekter. Den vokser moderat fort. Det kommer et nytt nivå med blader hvert år. Bladene visner gjerne litt etter litt nedenfra, slik at greinene blir bare nederst. Rhododendron kan ofte forynges ved å klippes tilbake. Du vil da gjerne miste ett års blomstring.

Rhododendron Cunninghams White fin skyggeplante

Hosta

Hosta er en utrolig flott plante og en av mine favoritter. Hosta er litt treg i gang om våren, men er absolutt verdt å vente på. Den finnes i så mange varianter og får så lekre blader. Midt på sommeren kommer fine klokkeblomster på lange stilker, som regel lilla, men finnes også i hvit. Det er en del som klipper av blomstene, men jeg synes blomstene er fine også.

 

Skuddene til hosta er flotte! Hosta er spiselig, så skudd og unge blader kan du ha i salaten eller tilberede dem som asparges. Jeg synes det er litt vanskelig å ofre dem fra prydhagen så de får stå i fred her hos meg, men vurderer å prøve et par i kjøkkenhagen.

 

Hosta trives godt i skyggen og fyller godt opp med store blader når den kommer i gang. Host gir en fin ro til bedet med sin store jevne blader, men kan bringe inn litt kontrast i fargen. Hosta finnes i mange grønne nyanser og ulike brokete blader. De lyse feltene gjør seg ekstra godt i skyggen og er fint som kontrast til annet grønt.

 

På høsten blir den kledelig gul så fort det blir begynner å bli kaldt, så faller den sammen. Det er en av de veldig få plantene jeg rydder vekk om høsten fordi den blir som et klissete belegg over alt den visner på.

 

Et lite tips: Sett noen tidlige vårløk rundt hostaen så får du tidlig blomstring selv om hostaen er treg. Så vil hostaen dekke til de visnende bladene til vårløken når den vokser seg til. Vinn-vinn.

Hosta i krukke

Flekktvetann

 

En fantastisk vintergrønn bunndekker som vokser fort og dekker bakken bra i skyggen er flekktvetann (Lamium maculatum). Kan til og med vokse i tørr skygge. Kjempefin under busker.⁠ Tåler greit en del sol også.⁠⠀

Den blomstrer villig med fine blomster, som kan være rosa, lilla og hvite. Den har ganske lang blomstringstid (mai-sept), med hovedblomstring i juni. Den klarer seg helt selv. Men kan se litt pjuskete ut⁠ med visne blomsterstilker, så klipp dem gjerne bort om du vil friske den opp på slutten av sesongen. Når den ikke blomstrer lyser brokete bladene opp. ⁠⁠

Den finnes med både brokete og helt grønne blader. Jeg har valgt en med mye lyst i. Da gjør den litt mer ut av seg. En fin kontrast som lyser opp i skyggen. Sorten heter ‘Silbergroschen’.⁠

Jeg har flekktvetann i en skråning på nedsiden av terrassen og den får ikke sol og sjelden noe ekstra vanning. Så den klarer seg bra i tørr skygge.⁠ Flekktvetann er godt likt av insektene og en bonus er at den er vintergrønn.⁠ Den breier seg godt uotover og sprer seg med frø også.

 

Høydepunkter
♣ Vokser fort⁠⠀
♣ Lyser opp⁠⠀
♣ Blomstrer lenge⁠⠀
♣ Grønn om vinteren⁠⠀
♣ Tåler tørr skygge⁠, nøysom⁠⠀
♣ Herdig til H8⁠

Flekktvetann, skyggeplante
Hasselurt under benken

Hasselurt

⁠⠀
Hasselurt (Asarum europaeum) er lekker, blank og vintergrønn. Hasselurt kan vokse i tørr skygge akkurat som flekktvetann og er også en flott bunndekkeplante. Den får brune klokkeblomster, men de synes ikke fordi dem er gjemt under bladverket.⁠ Hasselurt er herdig til H5.⁠⠀
⁠⠀
Planten har nydelige, blanke, grønne blader. Denne vokser ikke så fort, men danner med tiden store tuer og er vakker som en koloni under trær og busker i skyggen.⁠ Hasselurt klarer seg godt under andre planter. Jeg har plantet dem som bunndekker mellom noen stauder og busker her og der, men de blir for det meste overvokst i løpet av sesongen. ⁠Selv om de klarer seg greit under stauder og tette busker tenker jeg at det nok hemmer veksten litt. .⁠⠀

Hasselurt gjør seg godt i vinterhagen tidlig på vinteren da den er eviggrønn. Men, er likevel noe trist på våren, så heldigvis får den masse nye friske blader. Jeg pleier å klippe bort de gamle bladene for å slippe til nye.⁠⠀

Astilbe

Helt nydelig! Arendsspir (Astilbe) er en vakker staude for sol-skygge og all slags jord. Mine har en del skygge og de trives bra med det. Den liker fuktig jord og er dårlig på uttørking.⁠ ⁠Astilbe er en bunndekkende staude som fyller godt i bedet uten å bli altfor stor. Sprer seg ikke, men holder seg som en ‘tue’. ⁠

 

De grønne flikete bladene gir fint liv i bedet. Stauden finnes med blomster i ulike rosa, røde, hvite og lilla nyanser. Den blomstrer med masse små blomster i spir midt på sommeren. I år synes jeg blomstringen gikk altfor fort. Men, spirene kan godt bli stående og pryde selv om dem har blitt tørre.⁠ Blomstene egner seg også godt til snitt. Astilbe er herdig til H6.⁠

Hvit astilbe

Skimmia

En grønn glede med ‘vinterblomster’. Knoppene gir ekstra farge til vinteren. Du finner den i butikken om høsten og frem til jul med fine rødrosa knopper. Blomstre gjør den til våren i april-mai. De fine rosa knoppene venter og pynter opp hele vinteren.

 

Skimmia er herdig til H3. Det er en liten busk som er eviggrønn. Så om den ikke blir helt borte under snøen så gir den både ‘blomster’glede og farge i vinter. Bare knoppene er jo helt nydelige og den lukter helt magisk når den blomstrer. Den fortjener en plass i hagen. ⁠⠀
⁠⠀

Skimmia i blomst sammen med tulipaner

Gillenia

En nydelig staude og en av mine favoritter er treblad gillenia (Gillenia trifoliata). Den er litt buskete av utseende, har røde stilker og får masse små hvite blomster. Veldig yndig. ⁠Om høsten blir bladene gule. Den er herdig til H7, så den kan klare seg i de fleste hager.
⁠⠀
I år har jeg delt Gilleniaen min for å få en til. Jeg har lest at den liker best å stå i fred og ikke forstyrres med deling og slikt, men tok sjansen. Det gikk virkelig bra, så glad jeg gjorde et forsøk. Den viser ingen tegn til å sture i det hele tatt. ⁠Jeg delte den veldig tidlig på våren, så fort skuddene begynte å komme opp av bakken.

Gillenia og svart krukke

Barlind

En favoritt! ⁠Barlind (Taxus) holder grønnfargen utrolig bra hele året, litt avhengig av sort. Tåler å bli overvokst og stå i skygge. Kjempefin til vintergrønn hekk. Den er ikke blant de raskeste i vekst, men den blir tett, fin og frisk grønn. Barlind er en av plantene som holder grønnfargen ganske bra om vinteren. En del vintergrønne planter gulner litt eller blir blekere om vinteren, for så å komme seg igjen til våren. Barlind holder seg ganske frisk og grønn.

 

Barlind (Taxus) har ganske mykt bar kan beskjæres hardt og er en av få (eneste? Jeg kommer ikke på andre i farta) barplanter som kan skyte nye skudd fra gammel ved. ⁠Den kan klippes mye tilbake uten at den skal blir brun og stygg og slutter å vokse. Den passer ypperlig til hekk og formklipping⁠. Vokser ganske seint, så det tar litt tid, men den blir tett og fin. At den vokser seint betyr også at når den først har vokst seg til trenger du ikke klippe hekken så iherdig.

 

Den trives med det meste og er lett å få til. Barlind er herdig til sånn ca H4. Det varierer noe med typen fra H3 til H6, så sjekk det når du skal velge. Det finnes ulike sorter i salg, alle buskvarianter. Noen vokser mest opp, mens andre er lave og brer seg mer utover.

 

Men, obs obs! Planten er giftig.⁠ Likevel en favoritt her på grunn av alt det andre.

 

 

På fremmedartlista med høy riskio

Barlind vokser også vilt i Norge, som trær.⁠ I den forbindelse står Hybridbarlind (Taxus x media) som høy risiko på fremmedartlista fra 2018, pga invasjonspotensiale. Jeg må si meg skyldig i at det er akkurat den typen jeg har. Så neste gang får jeg se etter en annen sort. Den europeiske barlinden heter Taxus baccata, men det finnes visst planter i salg som kalles Taxus baccata som likevel kan være en type hybrid.⁠

Matplanter

Her er et lite bonusavsnitt om matplanter. Jeg har ikke personlig noe erfaring med matplanter i skyggen, men våger meg med noen tips til hva du kan prøve. De aller fleste matplanter trives best i sola, og for å få til frukt og grønnsaker må det stort sett sol til. Det er likevel noen som tåler litt mer skygge, men helst halvskygge heller en full skygge. ⁠

Det er da generelt bladplanter som salat og rotgrønnsaker som gulrot og poteter som kan klare seg med mindre sol. Grønnsakene vil vokse saktere og gjerne bli litt mindre enn i sola. Erter og bønner kan også prøves ut i skyggen. Velg da tidlige bønnesorter.⁠

 

Rabarbra kan du plante i skyggen. Luftløk og løpstikke er andre jeg har lest om kan vokse greit i skyggen.⁠ Skudd og unge blader av Hosta er også spiselige som nevnt ovenfor i hostaavsnittet. ⁠

Kirsebær (Prunus cerasus) skal også gå fint i skyggen. Ellers tenker jeg blåbærlyng og sopp må gå bra. Det vokser jo i skyggen i skogen. Gressløk er også utrolig villig så den leverer nok også godt i skyggen.⁠

 

Om du har et område i skyggehagen som får litt sol så vil dette være det fortrukne stedet å sette grønnsakene. De vil gjøre det bedre i halvskygge enn i full skygge.⁠

Egendyrkede gulrøtter

Mange flere skyggeplanter

Fant du noen fine planter du kan ha i skyggen hos deg? Det finnes selvfølgelig enda flere enn disse jeg har nevnt. Så det er ingen grunn til at du ikke kan få det få det fint og grønt i skyggen med å velge planter som trives. Spør gjerne om du lurer på noe.

Mer om hage