Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Hva du bør passe på når du skal plante hekk

Hva du bør passe på når du skal plante hekk

Skal du i gang med å plante hekk?⁠ Her får du oversikt over hva du bør tenke på når du skal plante den.

 

Før du går i gang med å plante hekk så må du jo velge hvilken type hekk du skal ha. Har du ikke bestemt hekken ennå? Da kan du ta med deg noen tips på veien i ‘Tre steg for å velge hekk’. Der får du hjelp til å finne en hekk som passer til hagen din og hva du vil ha den til.

 

Ok – så du har valgt hekk som passer med hva du ønsker deg og stedet den skal stå. På tide å få den i jorda. Hekken bør plantes så fort som mulig etter at du får tak i den. Det er alltid det beste for planten og den kan begynne å etablere seg der den skal stå jo før jo bedre. Du trenger ikke forvente at den kommer til å vokse så mye første året. Den kan, men mange gjør ikke det. Så om det ikke skjer så ikke være bekymret.

 

Er hekken grønn og vital står det bra til med den selv om den ikke vokser så mye. Den trenger å bruke tid på å bygge røtter. Så mye av den nye veksten som skjer den første tiden den ser du ikke, den er under bakken, men den er viktig. Så lenge hekken ser frisk ut så er den i gang.

Barlind, hekk klar til å plantes
Barlind står klar, nå er det bare å få plantet hekken så fort som mulig.

Hva du bør passe på når du skal plante hekken

Begynn med å fjerne ugress og stein i jorda før du planter⁠. Små steiner er helt grei, men større steiner vil være i veien for planten. Ugress vil du sikkert ikke ha så det er greit å fjerne dette også først. Det blir mer jobb å skulle fjerne ugresset etterpå. Og om du følger et lurt tips som kommer lenger ned så blir det mindre ugress å luke fremover.

 

Du må finne ut hva som er passende planteavstand for hekken du har valgt og plant alle hekkplantene med denne avstanden⁠. Vanlig planteavstand for klippet hekk er 30-50 cm avhengig av type plante. Skal du ha en frittvoksende hekk så trenger plantene mer plass så de får utfolde seg, 1-3 meter alt etter type plante.

 

Mens du graver ned plantene så pass på at hekken følger den linjen du vil den skal ha. Er det ikke langs en kant som allerede finnes kan du bruk en hyssing eller hageslangen for å hjelpe deg å få det rett eller følge den buen du har bestemt.

Nyplantet bøkehekk
Nyplantet bøkehekk med bergenia under
Bøkehekk klar for en klipp
Samme bøkehekken fire år senere. Nå klar for en klipp.

Plant hekken din i god levende jord (det gjelder alltid da, uansett hva du planter)⁠ Da vil hekken vokse bedre og ha det fint i hagen din. Les også om det viktige jordgrunnlaget som gjør hagen frodig, er det beste for miljøet og sparer deg for hagearbeid.

 

Hekken din vil ha god drenering. Det vil si at vannet trekker unna. Med for mye fuktighet i jorda vil ikke plantene trives og i verste fall råtner de.

 

Grav et romslig plantehull eller renne til hekkplantene. Særlig om du har kompakt jord. Så får de en lettere start. Hekken burde ha 50 cm med jord under seg. Har du tynt med jord og pukk under så ta bort en del pukk og erstatt det med sand før du fyller opp med god jord.

 

Når du fyller plantehullet med jord igjen så la hekken få med seg en matpakke med organiske materiale til senere ved å legge ved løv i plantehullet⁠. Dette blir til ypperlig gjødsel til hekken din etter at meitemarkene og de andre hjelperne i jorda har gjort sitt med det.

Vann, vann, vann⁠

Mange lurer på gjødsel når de planter. Det er ikke så viktig om du har god jord. Vann er mye viktigere. For å holde den nye hekken din i gang må du vanne. Så vann, vann, vann den nye hekken din. Selv om det kommer regn er det ikke det sikkert det egentlig kommer så mye. En regnmåler kan hjelpe deg å se hva det faktisk ble til. Det kan til og med være fint å vanne mens det regner så får du toppet effekt og gjort unna en skikkelig rotbløyte.

Tre steg for å velge riktig hekk

Flere plantetips

Tidsmessig er det best å plante hekk på våren eller høsten⁠. Da er det mer jevn fuktighet og mindre fordamping fra planten. Hekken får mer ro på seg til å etablere seg enn midt på sommeren og du kan vanne mindre.

 

Plant gjerne også en bunndekker under hekken for å redusere ugress⁠ og avdamping. Bunndekkere er hagens beste ugressmiddel. Du burde alltid sørge for at jorda dekkes. Åpen jord er et åpent sår i hagelivet. Løv og gressklipp er også supert å dekke jorda under hekken med.

 

Derimot vil du holde plenen unna⁠ da den stjeler næring fra hekken. Så ikke la plenen vokse inn under hekken. Plenen vil gjerne ha plassen for seg selv og tar for seg av næringen i jorda og sender ut stoffer på sin vei som undertrykker andre planter.

 

Ta da! Er du klar for å plante hekk? Hvilket tips liker du best?

Mer om hage