Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Løk i krukke, Tulipaner

Blomsterløk i krukke

Har du lurt på om du kan ha blomsterløk i krukke? Det korte og enkle svarte på det er; det kan du vel. Vil du vite triksene og høre erfaringene så les videre.

 

Først og fremst, for å få blomstrende løk til våren må du gjøre jobben nå. Så det er rette tiden for å begynne å forberede dine løkblomstrende krukker. Du har kanskje allerede fått noe reklame fra noen av dem som selger løk. Når blomsterløken kommer til salgs om høsten begynner jeg alltid å glede meg til våren og det som er i vente da.

 

Hvilke løkblomster skal du velge?

Få løken i jorda

Den største jobben er å få gravd ned løkene. I krukke er det ikke alltid du får løken så dypt som er anbefalt uten at det blir litt tynt med jord under, så dropp heller anbefalingen om dybde og bare sett dem ca midt i. Sett gjerne løken tettere enn anbefalt på pakken. Det gjør jeg både i krukke og i hagebedene. Nedenfor kan du se hvor mange løk av de ulike typene jeg hadde i krukka i fjor og hvor stor krukka er. Før jeg setter ned løken i hullet så drysser jeg i litt benmel, så får de med seg en liten matpakke.

 

Det viktigste å passe på med løk i krukke er god drenering. Når løken var på plass satte jeg krukkene under takutstikket bak huset. Jeg hadde også delvis dekke på krukka for at de ikke skulle bli så våte sent på høsten og utover vinteren. Du kan også sette krukkene i drivhuset eller garasjen. Jeg har også hatt krukker stående som de er og det har gått helt fint.

 

Kulde er sjelden noe problem, det er heller det at det blir for vått og løken kan råtne. Når våren kommer må du derimot passe på å vanne litt etter hvert så de ikke tørker ut. Har du snø på slutten av vinteren når det begynner å bli plussgrader så kan du ha snø oppi krukka. Da blir vanningen passe.

Blomsterløk i krukke på terrassen med tulipaner
Løkblomster i krukke, Anemone coronaria ‘Bride’ og Allium neapolitanium

Ta det ett skritt videre

Om du vil ta det et skritt videre med krukken din så få med dette avsnittet. De aller fleste løk har det nemlig med å visne ned etter blomstring. Så det er greit å ha en liten plan for hva du vil fylle krukka med når løken er over høyden og visner ned. En plan kan være å plante sommerblomster. En annen mulighet jeg har sansen for er å ha stauder i potta som vil vokse til etter løken har blomstret og ta over plassen. Eller kanskje blomstre samtidig. Å plante løk sammen med en busk er også topp. Da er krukka klar for resten av sesongen og du slipper å plante noe nytt.

 

Blomsterløk gir mye blomsterglede. Jeg kaller de løkene som du setter om høsten og som blomstrer om våren for vårløk, men jeg vet ikke hva som er helt riktig betegnelse. Jeg har sett noen steder der det kalles for høstløk. Blomsterløk kan jo være en grei generell betegnelse. Det er jo også løk du planter om våren, de som ikke tåler frost og som blomstrer om sommeren. Da blir jo det sommerløk og ikke vårløk. Hva tenker du blir riktig?

Blomsterløk i krukke, Anemone
Anemone coronaria ‘Bride’ har overrasket med å være blå så det er nok en annen sort enn Bride.

Jobben er verdt det

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes det kan være litt tungt og kjedelig å få løken i jorda om høsten. Det er jo gjerne sent på sesongen og det har vært mye hagearbeid gjennom sommeren, så jeg begynner som regel å bli litt klar for en pause fra hagegravingen. Kanskje er det litt kaldt også. Men, jeg synes faktisk det er kjappere og lettere å få gravd løken ned i en krukke enn i bedet.

 

I bedet er det gjerne så gjengrodd og vanskelig å komme til om høsten at det er noe knot å få gravet løken ned. Et tips til det er forøvrig å få på plass så mye løk som mulig første året når bedet er nytt. Da er ikke plantene så veldig gjengrodd ennå hverken med omfang eller røtter og det er greiere å komme til.

 

Litt kjedelig er også at løken forsvinner helt ned i jorda og ikke synes etter planting, så du ser jo ikke resultatet med en gang. Men, det er SÅ verdt det på våren.

 

Det som er så kjekt med løk i krukke er jo at du kan flytte dem dit du vil og du får den tidlige blomstringen som stauder og sommerblomster ikke kan gi. Planter som stemorsblomster, tusenfryd og ranunkel kan du også ha tidlig i hagen, men det er jo så gøy å følge med på vårløken når det begynner å spire og se hvordan det blir. Det er også fint å ha løk som ikke blomstrer så tidlig også da. Hva med å prøve for eksempel Allium i krukke?

Blomsterløk i krukke, Tulipan, Tulipa Purissima
Tulipanen ‘Purissima’ med duggdråper

Løkresultater

Jeg prøvde med litt forskjellig løk i fjor og her har du erfaringene. For det ble litt ulike resultater og noen overraskelser.

Krokus – Crocus ‘Ard Schenk’ og ‘Prins Claus’

Krokus er veldig tidlig ute om våren og flott å ha i krukke. Jeg ga etter for noen krokusløk på salg på slutten av sesongen. Det var to forskjellige typer som fikk plass i hver sin sinkpotte på 32 cm. 20 av den ene type og 15 av den andre. 20 ble ganske passe antall i krukka når løken kom ordentlig i gang.

 

Det så litt tynt ut til å begynne med, men så kom løkene med mer enn en blomst hver så ble det helt supert. Det var noen få løk som nok ikke blomstret også for det var et par litt glisne områder. Det var lave, søte krokussorter og de blomstret ganske lenge begge typene.

Krokus i krukke med snø
Hvit krokus i krukke
Krokus i sinkpotte
Tulipan – Tulipa ‘Purissima’

Jeg satte 30 tulipanløk av typen ‘Purissima’ i en krukke på 46 cm i diameter. De ble akkurat passe mange synes jeg. Dette er en tidlig tulipantype og den var tidlig med å komme med skudd. Skuddene var helt brune til å begynne med, men skiftet til grønn etter hvert. Blomstene det var bilde av på pakka var hvite, men de er ganske lysegule i virkeligheten. Men, ble noe hvitere med tiden.

 

Litt ut på våren fikk jeg flyttet krukka ut av skyggen og ut på terrassen. De fleste løkblomster trives med sol. Tulipanene vokste bra og i mai var de godt i gang med blomstringen.

 

Det er litt kjedelig mens tulipanene visner ned, men det må de om de skal få kraft til å kanskje komme igjen neste år. Skal du ikke ha løken der neste år eller vil grave dem ned på nytt til høsten kan du gravde dem opp og la dem visne ned et annet sted. Jeg er så lat med det at jeg lot dem stå.

 

Mens tulipanene visnet snek jeg ned en georgineknoll og sådde noen sommerblomstfrø. Det ble likevel en periode med nedvisning og litt tom krukke etter at jeg klippet bort tulipanrestene før de andre kom ordentlig i gang. Greit nok synes jeg at ikke alle krukkene er like fine hele tiden, men det er jo den enkeltes smak hva du synes er greit.

Anemone – Anemone coronaria ‘Bride’

Anemone hadde jeg i to potter. En krukke på 37 cm med 15 løk, og i en større krukke på 46 cm sammen med en skjærsmin busk som fikk 10 løk. Anemonen startet ganske tidlig med noen grønne skudd. Så synes jeg de stoppet opp en stund. Det var jo ganske kaldt også i slutten av april og begynnelsen av mai så det hadde sikkert sitt og si.

 

Det var ikke alle løkene det ble noe av. Det så ut som om det var to løk det kom noe grønt fra oppi sammen med skjærsminen. Den andre fikk fylt greit i krukka etterhvert, men ikke full uttelling.

 

I følge pakka skulle denne anemonen blomstre i april/mai. Den var jo så tidlig i gang å spire, så jeg tenkte dette blir bra. Men, så kom det jo ikke noe blomster, før endelig noen få mot slutten av mai. Så var jeg litt skuffet det ikke ble flere, men det dukket plutselig opp noen flere i juli. Da var jeg ganske fornøyd. Så fort den siste blomstringen gikk mot slutten visnet bladene. Så egentlig var det fint at den var seinere til å blomstre enn annonsert for da var den grønn mye lenger og det passet veldig bra.

 

Skjønne blomster, som absolutt har en følelse av brud over seg. I tillegg til den ekstra blomstringen dukket det opp en blomst med en nydelig blå-lilla farge, så den fargen kan også anbefales.

Anemone Bride i krukke med skjærsmin
Anemone coronaria ‘Bride’ med blomstring nummer to sammen med en skjærsminbusk (Philadelphus x lemoninei, ‘Mrs E.L. Robinson’)
Prydløk – Allium neapolitanium

Denne synes jeg det ble litt dårlig uttelling på, men det var ikke bare i krukka. Jeg satte ned en del av disse i bedet også og så enda mindre til dem der enn i krukka. De stod nedenfor noen busker i bedet så ble nok kanskje en del mer skygge enn de satt pris på. Hvertfall i krukka hvor jeg hadde satt 25 løk i en lav krukke på 35 cm ble det llitt blomster etterhvert. De ‘skulle’ blomstre i mai/juni og i juni så blomstret dem.

 

Disse burde ikke stå alene da de ikke fyller noe særlig. Bladene er bare noen tynne strå. Jeg fant noen ugress andre steder i hagen, type frytle eller lignende (jeg har ikke studert dem så nøye) og satte oppi krukka tidlig i sesongen. Det viste seg å være to forskjellige typer gress og de redda krukka fra å bli altfor stusselig. Det er bra voksekraft i disse gresstustene og de er fortsatt grønne og fine. Jeg sporer visst litt av fra løken her, men poenget er hvertfall at det er en del løk som trenger litt selskap ellers kan de se litt tynt ut i krukke.

Prydløk i krukke, Allium neapolitanium
Allium neapolitanium
Allium i krukke på terrassen
Ranunkel – Ranunculus, ‘Wit/White’

Disse så jeg aldri noe til. Neste gang blir det enten å sette ranunkelløk i bedet for å se hvordan det går eller så kjøper jeg ferdig ranunkel på våren. Det er flotte blomster da, så skulle ønske det hadde dukket opp noen.

Kleopatras nål/Steppeløk – Eremurus ‘Tropical Dream’

Prøvde meg med tre løk av kleopatras nål eller steppeløk, den ene i potte. Ingen av dem fikk noe blomst. To av dem kom med litt grønt, men det ble med noen “gressløk”. Det er mulig de helst vil stå litt fritt og få godt med sol på seg. Mine stod litt innimellom andre løk og stauder og ble litt gjemt mellom alt det andre.

Blomsterløk i krukke, hvit krokus
Crocus ‘Ard Schenk til venstre og Crocus ‘Prins Claus’ til høyre i gang i midten av mars.

Det er bare å prøve seg frem!

De fleste med hage har jo noe erfaring med å sette løk i hagen om høsten for så å få nydelig blomster neste år. De er jo så takknemlige og det går for det meste veldig bra. Så var det dette med å sette løk i krukke, og det går så fint det også. Det viktigste er at løken ikke blir stående for vått og råtner. De færreste løk liker stående fuktighet.

 

Alle blomsterløkene jeg satt i fjor har fått stå i krukkene sine. Jeg har bare supplert og fylt på med litt sommerblomster og stauder. Så nå er jeg spent på  hvor mye som kommer igjen neste år, om de har klart seg greit i krukka over sommeren. Det varierer jo noe hvor flinke løken er til å komme igjen. Mange øker og blir flere for hvert år mens andre klarer bare en sesong.

 

Så da er det bare å velge ut hva slags blomsterløk du vil ha i krukke. Det er ikke like enkelt. Det er gøy å prøve seg frem og i år blir det enda flere blomsterløk i krukke hos meg hvertfall.

Kanskje du også vil like:

 • Duft i hagen med høstfloks

  Duft i hagen

  Ta med duften i planleggingen så får du med en ekstra dimensjon til hagelivet....

 • Frodig oase i hagen

  Hvordan skape en frodig oase i hagen

  Hva som kan bidra til å gjøre hagen din til en frodig oase......

 • Å lage en plan for hagen er gull

  Å lage en plan for hagen er gull

  Det er mange gunstige effekter og fordeler ved å planlegge hagen. Bruk tid på en god plan og få mye igjen for det....

 • Planlegg for en fin vinterhage

  Få en fin vinterhage

  Legg til rette for en fin hage også om vinteren. Du må tenke på vinterhagen når du planlegger, ellers blir det bare tilfeldig. ⁠Les for tips og idéer til hvordan....

4 Comments
 • Hanne Larsen

  1. september 2020 at 20:44

  Takk for interessant artikkel om blomsterløk! Jeg prøvde meg på ranunkel både i bedet og potte i år, det kom ingenting. Prøver meg på prydløk nå og har god erfaring med å sette ned perleblomstløken på våren, etter at jeg har kjøpt inn perleblomst for å ha i potter. Mvh Hanne

  • frydhagedesign

   2. september 2020 at 21:37

   Tusen takk, Hanne! Hyggelig at du likte den. 🙂 De er kanskje litt vanskelige de ranunklene. Tenkte jo jeg skulle kjøpe ferdig grodd plante på våren, men endte opp med en pakke stemorsblomster. De er alltid villige og blomstrer lenge. Det er fristende å prøve med noen rununkelløk igjen da, gi det en sjanse til. Prydløk er superfine og de har fungert ypperlig i krukke hos meg. Så det er bare å glede seg til neste år. Kjempelurt å gi løken nytt liv i hagen etter å ha hatt dem til glede inne. Hilsen Jannicke

 • Linda

  3. september 2020 at 20:10

  Tusen takk for fin artikkel, dette skal jeg prøve 🙂 Lurer på om du setter du løkene rett i krukker/potter eller bruker du plastpotter inni? Mvh Linda

  • Fryd Hagedesign

   3. september 2020 at 22:51

   Hei, Linda! Så hyggelig du liker den og legger igjen et spørsmål. 🙂 Jeg setter løken rett i krukkene. Kjempegøy du skal prøve. Da har du spennende blomsterglede å se frem til til våren. Hilsen Jannicke