Blomsterløk i krukke
Har du lurt på om du kan ha blomsterløk i krukke? Det korte og enkle svarte på det er; det kan du vel. Vil du vite triksene og høre erfaringene så heng med videre.
Først og fremst, for å få blomstrende løk til våren må du gjøre jobben på høsten. Når blomsterløken kommer til salgs om høsten begynner jeg alltid å glede meg til våren og det som er i vente da.
Få løken i jorda
Å finne ut hva du skal ha er valgets kval, men mest kos. Den største jobben er å få gravd ned løkene. I krukke er det ikke alltid du får løken så dypt som er anbefalt uten at det blir tynt med jord under. Da kan du droppe anbefalingen om dybde og sett dem ca midt i. Nedenfor kan du se noen eksempler på løk jeg har satt i krukke og hvor stor krukka er.
Det viktigste å passe på med løk i krukke er god drenering. Når løken var på plass og hadde fått litt vann, satte jeg krukkene i le for det verste regnet. Et lokk på krukka (med luftesprekk) er også supert for at de ikke skal bli så våte sent på høsten og utover vinteren. Du kan også sette krukkene i drivhuset eller garasjen. Jeg har også hatt krukker stående som de er og det har også gått helt fint.
Løk blir oppgitt med herdighetssone, men ofte er utfordringen med løk i krukke at det det blir for vått og løken kan råtne. Derfor er det lurt med skjerming mot for mye nedbør. Når våren kommer må du passe på å vanne litt etter hvert så de ikke tørker ut. Har du snø på slutten av vinteren når det begynner å bli plussgrader så kan du ha snø oppi krukka. Da blir vanningen passe.
Løkblomster i krukke, Anemone coronaria ‘Bride’ og Allium neapolitanium
Ta det ett skritt videre
Om du vil ta det et skritt videre med krukken din så få med dette avsnittet. Løken trenger å få visne ned etter blomstring for å samle energi. Så det er greit å ha en plan for hva du vil fylle krukka med når løken er over høyden og visner ned. En plan kan være å plante sommerblomster. En annen mulighet jeg har sansen for er å ha stauder i potta som vil vokse til og fylle plasser etter løken har blomstret. Eller kanskje blomstre samtidig. Å plante løk sammen med en busk er også topp. Da er krukka klar for resten av sesongen og du slipper å plante noe nytt.
Blomsterløk gir mye blomsterglede. Jeg kaller de løkene som du setter om høsten og som blomstrer om våren for vårløk, men jeg vet ikke hva som er helt riktig betegnelse. Jeg har sett noen steder der det kalles for høstløk. Blomsterløk kan jo være en grei generell betegnelse. Det er andre løk du planter om våren, de som ikke tåler frost og som blomstrer om sommeren. Da blir jo det sommerløk og ikke vårløk. Hva tenker du blir riktig?
Anemone coronaria ‘Bride’ har overrasket med å være blå så det er nok en annen sort enn Bride.
Jobben er verdt det
Jeg skal innrømme at jeg synes det kan være litt tungt og kjedelig å få løken i jorda om høsten. Det er jo gjerne sent på sesongen og det har vært mye hagearbeid gjennom sommeren, så jeg begynner som regel å bli klar for en pause fra hagegravingen. Kanskje er det blitt kaldt også. Men, jeg synes faktisk det er kjappere og lettere å få gravd løken ned i en krukke enn i bedet.
I bedet er det gjerne så gjengrodd og vanskelig å komme til om høsten at det er noe knot å få gravet løken ned. Et tips til det er forøvrig å få på plass så mye løk som mulig første året når bedet er nytt. Da er ikke plantene så veldig gjengrodd ennå verken med omfang eller røtter og det er greiere å komme til.
Litt kjedelig er også at løken forsvinner helt ned i jorda og ikke synes etter planting, så du ser jo ikke resultatet med en gang. Men, det er SÅ verdt det på våren.
En kjekt sak med løk i krukke er du kan flytte dem dit du vil og du får den tidlige blomstringen som stauder og sommerblomster ikke kan gi. Planter som stemorsblomster, tusenfryd og ranunkel kan du også ha tidlig i hagen, men det er jo så gøy å følge med på vårløken når det begynner å spire og se hvordan det blir. Det er fint å ha løk som ikke blomstrer så tidlig også da. Hva med å prøve for eksempel Allium i krukke?
Tulipanen ‘Purissima’ med duggdråper
Løkresultater
Jeg har hatt forskjellig løk i krukke og her har du noen av erfaringene. Vinteren 2021 ble for øvrig for tøft for det meste av løk i krukke. Da var det ikke mange som dukket opp på våren.
Krokus – Crocus ‘Ard Schenk’ og ‘Prins Claus’
Krokus er veldig tidlig ute om våren og flott å ha i krukke. Jeg ga etter for noen krokusløk på salg på slutten av sesongen. Det var to forskjellige typer som fikk plass i hver sin sinkpotte på 32 cm. 20 av den ene type og 15 av den andre. 20 ble ganske passe antall i krukka når løken kom ordentlig i gang.
Det så litt tynt ut til å begynne med, men så kom løkene med mer enn en blomst hver så ble det helt supert. Det var noen få løk som nok ikke blomstret også for det var et par litt glisne områder. Det var lave, søte krokussorter og de blomstret ganske lenge begge typene.
Tulipan – Tulipa ‘Purissima’
Jeg satte 30 tulipanløk av typen ‘Purissima’ i en krukke på 46 cm i diameter. De ble akkurat passe mange synes jeg første året. Dette er en tidlig tulipantype og den var tidlig med å komme med skudd. Skuddene var helt brune til å begynne med, men skiftet til grønn etter hvert. Blomstene det var bilde av på pakka var hvite, men de er ganske lysegule i virkeligheten. Men, ble noe hvitere med tiden.
Litt ut på våren fikk jeg flyttet krukka ut av skyggen og ut på terrassen. De fleste løkblomster trives med sol. Tulipanene vokste bra og i mai var de godt i gang med blomstringen.
Det er kjedelig mens tulipanene visner ned, men det må de om de skal få kraft til å kunne komme igjen neste år. Skal du ikke ha løken der neste år eller vil grave dem ned på nytt til høsten kan du gravde dem opp og la dem visne ned et annet sted. Jeg er så lat med det at jeg lot dem stå.
Mens tulipanene visnet snek jeg ned en georgineknoll og sådde noen sommerblomstfrø. Det ble likevel en periode med nedvisning og en noe tom krukke etter at jeg klippet bort tulipanrestene før de andre kom ordentlig i gang. Greit nok synes jeg at ikke alle krukkene er like fine hele tiden, men det er jo den enkeltes smak hva du synes er greit.
På høsten plantet jeg nytt i krukka og gravde opp løkene før jeg satt dem ned igjen. Da hadde tulipanløkene formert seg med side løk og det var ganske tett mellom dem, så denne type trenger plass til å formere seg.
Anemone – Anemone coronaria ‘Bride’
Anemone hadde jeg i to potter. En krukke på 37 cm med 15 løk, og i en større krukke på 46 cm sammen med en skjærsmin busk som fikk 10 løk. Anemonen startet ganske tidlig med noen grønne skudd. Så synes jeg de stoppet opp en stund. Det var ganske kaldt i slutten av april og begynnelsen av mai så det hadde sikkert sitt å si.
Det var ikke alle løkene det ble noe av. Det så ut som om det var to løk det kom noe grønt fra oppi sammen med skjærsminen. Den andre fikk fylt greit i krukka etterhvert, men ikke full uttelling.
I følge pakka skulle denne anemonen blomstre i april/mai. Den var så tidlig i gang å spire, så jeg tenkte dette blir bra. Men, så kom det ikke noe blomster, før endelig noen få mot slutten av mai. Så var jeg litt skuffet det ikke ble flere, men det dukket plutselig opp noen flere i juli. Da var jeg ganske fornøyd. Så fort den siste blomstringen gikk mot slutten visnet bladene. Så egentlig var det fint at den var seinere til å blomstre enn annonsert for da var den grønn mye lenger og det passet veldig bra.
Skjønne blomster, som absolutt har en følelse av brud over seg. I tillegg til den ekstra blomstringen dukket det opp en blomst med en nydelig blå-lilla farge, så den fargen kan også anbefales. Året etter dukket opp noen få blomster, mens 2021 tok knekken på disse som alt annet av løk i krukke. Disse har hele tiden stått fritt ute, uten lokk pga busken.
Anemone coronaria ‘Bride’ med blomstring nummer to sammen med en skjærsminbusk (Philadelphus x lemoninei, ‘Mrs E.L. Robinson’)
Prydløk – Allium neapolitanium
Denne synes jeg det ble dårlig uttelling på, men det var ikke bare i krukka. Jeg satte ned en del av disse i bedet også og så enda mindre til dem der enn i krukka. De stod nedenfor noen busker i bedet så ble nok en del mer skygge enn de satt pris på. Hvertfall i krukka hvor jeg hadde satt 25 løk i en lav krukke på 35 cm ble det blomster etterhvert. De ‘skulle’ blomstre i mai/juni og i juni så blomstret dem.
Disse burde ikke stå alene da de ikke fyller noe særlig. Bladene er bare noen tynne strå. Jeg fant noen gress andre steder i hagen, type frytle eller lignende (jeg har ikke studert dem så nøye) og satte oppi krukka tidlig i sesongen. Det viste seg å være to forskjellige typer gress og de redda krukka fra å bli altfor stusselig. Det er bra voksekraft i disse gresstustene og de holdt seg lenge grønne og fine. Jeg sporer visst litt av fra løken her, men poenget er hvertfall at det er en del løk som trenger selskap ellers kan det se tynt ut i krukke.
Ranunkel – Ranunculus, ‘Wit/White’
Disse så jeg aldri noe til. Neste gang blir det enten å sette ranunkelløk i bedet for å se hvordan det går eller så kjøper jeg ferdig ranunkel på våren. Det er flotte blomster da, så skulle ønske det hadde dukket opp noen.
Kleopatras nål/Steppeløk – Eremurus ‘Tropical Dream’
Prøvde meg med tre løk av kleopatras nål eller steppeløk, den ene i potte. Ingen av dem fikk noe blomst. To av dem kom med litt grønt, men det ble med noen «gressløk». Det er mulig de helst vil stå litt fritt og få godt med sol på seg. Mine stod litt innimellom andre løk og stauder og ble gjemt mellom alt det andre.
Crocus ‘Ard Schenk til venstre og Crocus ‘Prins Claus’ til høyre i gang i midten av mars.
Det er bare å prøve seg frem!
De fleste med hage har noe erfaring med å sette løk i hagen om høsten for så å få nydelig blomster neste år. De er så takknemlige og det går for det meste veldig bra. Så var det dette med å sette løk i krukke, og det går stort sett fint det også. Det viktigste er at løken ikke blir stående for vått og råtner. De færreste løk liker stående fuktighet.
Alle blomsterløkene jeg satt fikk stå i krukkene sine. Jeg har bare supplert og fylt på med litt sommerblomster og stauder. Så nå er jeg spent på hvor mye som kommer igjen neste år, om de har klart seg greit i krukka over sommeren. Det varierer hvor flinke løken er til å komme igjen. Mange øker og blir flere for hvert år mens andre klarer bare en sesong.
Så da er det bare å velge ut hva slags blomsterløk du vil ha i krukke. Det er ikke like enkelt, men her får du hjelp på veien. Det er gøy å prøve seg frem og i år blir det enda noen nye blomsterløk i krukke hos meg.
Mer om hage
Herdighet og klimasone i hagen
Tenk på herdighet og klimasone når du velger planter. Hva er sonen hos deg?...
Hagebøker jeg ønsker meg
Hagebøker får jeg aldri nok av. Her er flere jeg ønsker meg....
Hva du bør passe på når du skal plante hekk
Få plantetipsene med det lille ekstra til hekken....
Allium
En anbefaling til hagen din. Allium er bare fantastiske!...
Hanne Larsen
1. september 2020 at 20:44Takk for interessant artikkel om blomsterløk! Jeg prøvde meg på ranunkel både i bedet og potte i år, det kom ingenting. Prøver meg på prydløk nå og har god erfaring med å sette ned perleblomstløken på våren, etter at jeg har kjøpt inn perleblomst for å ha i potter. Mvh Hanne
frydhagedesign
2. september 2020 at 21:37Tusen takk, Hanne! Hyggelig at du likte den. 🙂 De er kanskje litt vanskelige de ranunklene. Tenkte jo jeg skulle kjøpe ferdig grodd plante på våren, men endte opp med en pakke stemorsblomster. De er alltid villige og blomstrer lenge. Det er fristende å prøve med noen rununkelløk igjen da, gi det en sjanse til. Prydløk er superfine og de har fungert ypperlig i krukke hos meg. Så det er bare å glede seg til neste år. Kjempelurt å gi løken nytt liv i hagen etter å ha hatt dem til glede inne. Hilsen Jannicke
Linda
3. september 2020 at 20:10Tusen takk for fin artikkel, dette skal jeg prøve 🙂 Lurer på om du setter du løkene rett i krukker/potter eller bruker du plastpotter inni? Mvh Linda
Fryd Hagedesign
3. september 2020 at 22:51Hei, Linda! Så hyggelig du liker den og legger igjen et spørsmål. 🙂 Jeg setter løken rett i krukkene. Kjempegøy du skal prøve. Da har du spennende blomsterglede å se frem til til våren. Hilsen Jannicke