Noen gode råd om å så direkte
Det er en del som benytter vinteren til å så inne for å få fart på en del planter til sommeren. Synes du det er litt omstendig og vanskelig å så på forhånd inne så trenger du ikke det, du kan bare så direkte ut i steden. Jeg synes hvertfall det er mer arbeid å så inne og sår så godt som bare direkte i hagen. Fordi det er så kjapt, enkelt og gøy. Det finnes masse frø du kan så rett ut i hagen i mai som vil gi både grønnsaker og fine blomster i løpet av sommeren.
Du tenker kanskje at det er litt tidlig allerede nå i februar å tenke på hva du skal så i mai. Vinteren er likevel super til å planlegge hva du skal så, selv om du ikke tjuvstarter inne. Det er jo like greit å legge planene nå før våren kommer for fullt og du blir opptatt med alt annet. Frøsalget er allerede godt i gang så det er bare å bestille så du er klar. Lenger ned kan du se hva jeg kommer til å så i 2020, men først noen gode råd om å så direkte og hvordan gjøre det.
Lurt å tenke på når du planlegger hva du skal så direkte
♥ Velg grønnsaker og blomster som ikke trenger så lang voksetid. Det står på pakken om de egner seg til å sås direkte. Så velg dem. Velger du noen som helst burde sås inne er det mindre sjanse for å lykkes og få blomster eller grønnsaker ut av det. Det er jo rett og slett litt kjedelig.
♥ Om du vil ha mest til nytte eller også noen til pynt. Er det grønnsakene eller blomstene du vil prioritere plass til eller litt av hvert?
♥ Hvilke grønnsaker kommer du til å spise? Det er jo litt tullete å bruke dyrkeplass på noe som ikke blir brukt. Om du ikke bare gjøre det for gøy da, det er mange grønnsaker som er dekorative også. I fjor sådde vi reddik. Det vokser veldig lett og fort, men de ble ikke spist og leverte blomster i steden. Frøbelgene kan forøvrig spises.
♥ Kombiner gjerne grønnsaker og blomster. Det kan være fint å ha litt sommerblomster innimellom grønnsakene om du har plass til det, eller grønnsaker mellom blomstene. Du kan så dem samtidig, kjapt og greit. Noen blomster passer ekstra godt i kjøkkenhagen og er faktisk til nytte. Se blant annet hva jeg skriver om blomkarse lenger ned.
Kornblomst ‘Double Black’ (Centaurea cyanus)
Hvordan gjøre det – praktisk om såing
Noen gode råd om å så direkte.
♥ Vent med å så til det er varmt nok. Veldig mye kan sås i mai, noe må vente til juni. Det står anbefaling bak på frøpakken.
♥ Så gjerne noen blomster rett ut om høsten. Det er slik naturen gjør det. Plantene sprer selv frøene ut når dem er modne på sommeren og høsten. De fleste frø klarer fint å overvintre selv om ikke planten klarer det.
♥ Skal du ha planter som liker å klatre, som erter og bønner så gjør klar noe dem kan klatre på når du sår.
♥ Når det gjelder blomster så er det bare å strø frøene ut. Du kan evt. tynne om det blir for tett. Grønnsaker er kjekt å så i rader for litt system. Vil du ha system på blomstene kan de også sås i rader. En fordel med å så i rader er at det er lett å se hvor dine frø spirer i forhold til ugress som måtte snike seg inn.
♥ Frøene skal sås ca tre ganger så dypt som størrelsen sin. For de små frøene er det like enkelt å så dem på toppen og så ha litt jord oppå. De bittesmå drysser du bare på toppen og trykker dem nedpå jorda så de får god kontakt. De større dytter du litt nedi.
♥ Så i åpen jord. Er det mye planter på stedet fra før er det mange frø som ikke får lys og plass nok til å spire.
♥ Når du har sådd hold det fuktig til spirene er godt igang og følg opp i tørre perioder.
♥ Holdt et øye med skadedyr. Snegler for eksempel liker godt å spise nye spirer og grønnsaker og det er mange larver som trives i kjøkkenhagen.
Vil du ha ettårige planter så er det billigere å så enn å kjøpe ferdige planter og du kan få så mange flere. Du må bare ha tålmodighet til å vente på blomstene. En mulighet er selvfølgelig også å jukse litt og kjøpe noe som andre har sådd for deg om du ønsker deg noe som tar litt tid å gro.
Noen frø jeg har hatt god suksess med å så direkte ute er gulrot, sukkerert, reddik, salat, valmue, solsikke, sommerasalia og kornblomst. Også finnes det masse flere.
Sukkererter er enkle og populære
Gulrotblomst. Andre året blomstrer gulroten om den får stå. Denne er ‘plantet’, dvs en gulrot er stukket i jorda.
Reddik i blomst. Sånn går det når den ikke høstes.
Nettbutikker du kan bestille frø og planter hos
I tillegg til hagesenterene er det masse nettsider der du kan bestille frø og andre planter. Her er en liten oversikt over noen av nettbutikkene du kan bestille hos, hovedsakelig norske. Det finnes også masse utenlandske. Jeg kan for ordens skyld nevne at jeg har ikke prøvd alle disse selv.
Mine såplaner for 2020
Jeg sår veldig lite inne selv. Litt direktesåing av blomster og grønnsaker blir det derimot. Jeg har begrenset med plass da det allerede er ganske fullt av flerårige planter i hagen, men noen få ettårige og noen grønnsaker blir det fordi det er så kjapt og gøy.
Årets grønnsaker
Grønnsaker dyrker vi mest for gøy, for å se hva vi får til og hva som trives. Det blir ikke så mye ut av det. Foreløpig har vi bare to pallekarmer til å dyrke grønnsaker i, så ikke selvforsynt med grønnsaker, nei. Egne gulrøtter til halloween-suppe er likevel toppen.
I enden av den ene pallekarmen er det en espaljert ripsbusk. Den får jo stå fra år til år. I resten av kassa blir det i år gulrot. Det har vært en suksess her to år på rad og ikke minst blir dem spist. Før gulrøttene skal sås vil kassa også være full av tulipaner. Gjett om jeg gleder meg.
I den andre pallekarmen blir det sukkererter, gresskar og knutekål. Sukkererter er enkle å få til og greie å få spist. Du legger ertene i vann et døgn før du sår dem ut, også trenger plantene noe å klatre på. Knutekål blir en ny i år som jeg hadde lyst å prøve. Vi hadde poteter i fjor som råtnet, nok på grunn av kransskimmel. Knutekål skal også være mottakelig for kransskimmel, men jeg må teste litt mer rundt det så jeg tar en sjans.
Så har jeg fått noen gresskarfrø som skal ut i bedet, spagettigresskar. Høres ikke det kult ut eller? Prøver direktesåing på det også, så det blir spennende. Det blir nok fort litt trangt i denne andre kassa om alt lykkes. Men, tenker det er verdt sjansen for her er det litt usikkert både med knutekål og gresskar.
I fjor prøvde vi reddik, mellom gulrøttene. Det er veldig lettdyrket, vokser som bare det og blir tidlig ferdig. Men, vi spiser visst ikke dem. De fleste ble smakt på av småsneglene og havnet i komposten. Noen ble stående og kom i blomst, så da ble det isteden et fint innslag av blomster i grønnsakskassa. Kanskje det blir pyntereddikk et annet sted i år.
Pallekarmer i vinterdrakt nesten klare for frø og grønnsaker til sommeren
Blomster – noen nye ettåringer
Av blomster jeg skal så blir det fem nye ettåringer. Jeg sådde også noen forskjellige frø ut i høst, blant annet stauder og løk som jeg håper skal bli noe av. Jeg la ut frø litt her og der for å la naturen ta seg av jobben. Årets nye frø består av:
♥ Sørgeskabiosa ‘Black Knight’ (Scabiosa atropurpurea). Mørke blomster som er flotte i alle stadier fra knopp til ferdig blomstret og den holder blomstringen lenge. Hadde en søstersort for to år siden (kjøpte ferdig plante da) og den er vel verdt å ha igjen.
♥ Ringblomst ‘Bronzed Beauty’ (Calendula officinalis) med ferskenfargede blomster. Skal være veldig lett å så. Det er første gang jeg prøver ringblomst. Ringblomst har tradisjonelt vært gule og oransje, men nå kommer det andre flotte toner også så da er det tid for å prøve.
♥ Solsikke ‘Moulin Rouge’ (Helianthus annuus), mørk burgunder variant. Det finnes masse flotte solsikker. De er høyreiste og smale så ganske lette å finne plass til i bedet. Den sorten som heter ‘Vanilla Ice’ (på bildet) har jeg hatt et par år, den har lys gule blomster, men nå blir det altså burgunder.
♥ Mirakelblomst (Mirabilis longiflora). Denne må jo bli et mirakel et eller annet sted i hagen. Har ellers ingen formening om denne da den er helt ny for meg.
♥ Blomkarse ‘Purple Emperor’ (Tropaeolum majus) med rosa blomster. Lett å få til. Blomkarse skal være kjekk å ha sammen med kål for lokke kålsommerfuglen bort fra kålen. Så blir ved siden av knutekålen denne.
I tillegg til å så disse kan det godt dukke opp noen selvsådde luringer fra fjor. Jeg kommer til å kikke etter kjempeverbena, stemorsblomster, blåøye ‘Penny Lane og kornblomst. Så her er det bare å være litt forsiktig med lukinga.
Lysegul solsikke. Helianthus annuus ‘Vanilla Ice’. Får flere mindre blomster på hver plante i motsetning til den vanlige solsikken som får en blomst fra hvert frø.
Det er ofte sånn at disse ettårige blomstene produserer masse frø som du kan samle inn for å så senere. Lar du dem frø seg i hagen får du gjerne noen selvsådde planter sommeren etter også. Frøene overlever som regel vinteren selv om planten ikke tåler det.
Det var noen gode råd om å så direkte. Det trenger ikke bli mye jobb med direktesåing. Frøene må ut i hagen og du må vanne. Kanskje må du tynne litt, ellers er det bare å nyte. Så nå er det bare å planlegge hva du vil ha i år. Så det var noen gode råd om å så direkte.
Gleder meg til ny sesong. Hva er dine såplaner?
Mer om hage
10 steg for planlegging av hage til nytt hus
Ikke vent med hagen til huset er ferdig bygget. Når du planlegger bygging av hus så tenk på hagen med det samme....
11 nyttige tips til å finne planter
Synes du det kan være vanskelig å finne planter til hagen? Her er 11 nyttige tips til hvor du kan søke, spørre og se for å få idéer. ...
3 steg for å velge hekk
Hvordan skal du velge hekk? Det er ganske mange å velge mellom. Få hjelp på veien her....
6 nyttige tips for mindre vedlikehold med hagen
Uansett hageentusiast eller ikke så ønsker vi alle minst mulig vedlikeholdsarbeid med hagen. En helt vedlikeholdsfri hage finnes dessverre ikke, men det er grep du kan ta......