Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Skap en rød tråd i hagen

Rød tråd i hagen

⁠Vil du ha en rød tråd i hagen?

Jeg skulle gjerne skrevet grønn tråd, men det er nå rød tråd som er den kjente måten å si det på, som vi alle kjenner igjen. Og det er det en rød tråd dreier seg om også. At det skal være noe du kjenner igjen. At det er en sammenheng og du har en gjennomgående stil i hagen, et hovedtema.⁠

 

Så jeg tenker ikke på å knyte opp ulltråd eller noe sånt. Å lage en rød tråd = å finne stilen, omtrent.⁠

 

Har du landet på hagestil?⁠

Hvorfor vil du ha det?

Gå for en rød tråd fordi det blir fint. Den røde tråden vil hjelpe deg med å få en hage som ser pen ut. At den henger sammen. Det motsatte av rotete. En rød tråd gir ro og en samlende følelse i hagen. At du ser hagen som en helhet.

 

Du kan jo tenke deg at dekker bordet. Vil du ha masse forskjellige typer tallerkener, glass, bestikk i ulike farger, former og materialer? Eller liker du bedre at tallerkenene er like og de forskjellige delene på bordet matcher med tallerkenene. Tallerken og bestikk gjentas og passer sammen.⁠ Se for deg forskjellen.⁠ Nettopp derfor vil du ha en rød tråd i hagen.⁠

Tema i hagen med rosa blomster som går igjen

Hva vil det si å ha en rød tråd i hagen?

Å ha en rød tråd vil si å ha et gjennomgangstema. Akkurat som når du dekker bordet. At noe av det samme gjentas og at alt passer med hverandre. Det kan være farger, materialer, former, type plante. Å skape en sammenheng kan du altså gjøre på flere måter. Har du god sammenheng på noe kan du fint utfolde deg mer på andre ting.

 

Den røde tråden vil knytte de ulike delene av hagen sammen. Ta med noen elementer fra rom til rom, gjennom hele hagen. Sånn at når du løfter blikket kan du kjenne deg igjen.

 

For å få til den røde tråden i hagen må du bestemme deg for tema. Finne ut hva du liker og hvordan du tenker at hagen bør se ut. Så tar du med deg det i planene og valgene for hagen. Tenk på at du skal trives med den røde tråden over lang tid.

Rød tråd gjennom hagen

Gjentakelse er den røde tråden sin gode venn i hagen. Jeg har trukket noen tråder i egen hage også. Der har jeg farger og materialer som går igjen. Det er mye grønt med hovedvekt på rosa og hvite blomster, og noen av de samme plantene flere steder. Materialene er for det meste tre, betong, med noe naturstein som grus og fargene grått og svart. Samme type gjerde går igjen flere steder.

Hva finnes allerede

Når du skal skape en rød tråd så ta hensyn til det som allerede finnes der og i omgivelsene. Da får du noe som passer inn.

 

En viktig del av tråden, når du vurderer stilen i hagen, er å ta med hvordan huset ser ut. Som er en ganske dominerende del av hagen. Også ta hensyn til omgivelsene. Hvordan det er rundt hagen kan være med å styre hva som passer inn langs den lange, røde hagetråden.

 

Det er både miljøvennlig og bedre for budsjettet å gjenbruke, så det er fordeler ved å ta med videre det du kan og inkludere det i vurdering av stilen og den røde tråden.

⁠⠀

Å miste tråden

Hva om du mister tråden? Ergerlig? Nei da, det er helt greit, du kan gjerne miste tråden, med måte. Det vil si at du bryter stilen og varierer ulike steder i hagen. Det kan du gjøre om du vil ha flere stiler eller oppsiktsvekkende variasjon. Det kan jo være vanskelig å velge, fordi det er så mange fine muligheter. Da er det lurt å bryte tråden mellom to rom slik at de ulike temaene ikke går for mye i hverandre.

 

Du må begynne i riktig ende når du planlegger hagen. Begynner du med planter og løse ting blir det fort vanskelig å sette det sammen. Du må bygge opp hagestrukturen og tema fra bunnen, sånn at du klarer å holde tråden. Det blir lettere å skape en rød tråd om du bruker tid på å planlegge.

 

Har du ikke en rød tråd i det hele tatt blir inntrykket av hagen gjerne rotete.

 

Grunnlaget for å en god sammenheng i hagen legger du i planleggingen. Kommer ikke bort fra det altså. Det du velger til hagen bør være gjennomtenkt og passe med hverandre. Om du lar hagen bli til etter impuls så skal det mer til for at du treffer på tråden.

Få hjelp av Fryd Hagedesign til å finne den røde tråden i hagen

Ved enden av tråden

Kort oppsummer kan du si at å ha en rød tråd i hagen er at du har en tydelig hagestil og elementer som går igjen flere steder. Har du noen elementer som skaper rød tråd i hagen din?

Mer om hage