Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Allium i hagen

Allium

Allium er en fantastisk gruppe løkblomster med flotte blomster som fortjener en plass i hagen. Eller flere plasser. For det er så mange fine sorter å velge mellom at det er vanskelig å begrense seg til bare en.

 

Mange tenker nok på disse lilla kulene når de hører Allium, og det er jo ikke så rart. De skiller seg ut i hagen og blir lagt godt merke til. ⁠Det finnes mange varianter av nettopp disse lilla med ulike størrelser, høyder og blomstringstid.⁠

Kombinerer du ulike sorter så får du lilla kuler over lengre tid. Alliumene blomstrer i perioden mai-august. Og ikke bare finnes det lilla Allium, men også rosa, hvite og gule sorter. Vil du ha denne godbiten i hagen så kikk etter⁠ den på hagesenteret og i nettbutikker om høsten og få den i jorda før det blir frost. For Allium er løkblomster du graver ned om høsten.⁠ Nettbutikker har ofte et spennende og variert utvalg.⁠

Allium Mount Everest
Allium Mount Everest

De nydeligste blomster

Mange Allium er formet som en tett kule av blomster som svever på lang stilk. Det er også noen lave sorter og luftigere blomster i hel- eller halvskjermer. Uansett er det mange blomster samlet på et sted og de er ofte stjerneforma når du ser nærmere etter. På avstand ser du hovedformen på blomstersamlingen, men den er flott å se tett på også. Det er først da du legger merke til blomstenes egentlige form.

 

Allium har stiv stilk og står godt i vase.⁠ ⁠Mange Allium får fine frøstander, så de tørre blomstene kan også brukes til dekorasjon.

Hvite Allium sammen stauder
Hvite alliumkuler sammen stauder og prydgress.
Lilla Allium kule med stjernedetaljer
Allium er superfin også år du ser dem tett på.
Allium karataviense
Allium karataviense, gråløk har også dekorative blader

⁠Solelsker høyt på strå

Allium liker sol og god drenering. Blir det for vått kan løken råtne. Akkurat som andre blomsterløk. I skyggen blir gjerne blomstringen dårligere, så prioriter å få dem et sted i sola. Har du staudebed er det lett å finne plass til noen Allium fordi mange av dem er høye og tar ikke noe særlig plass i bredden. De strekker seg opp på stilkene sine og blomstrer i høyden over lavere planter.⁠

 

Ulempen med en del Allium er at bladverket visner ned tidlig, omtrent samtidig som den blomstrer. Så da er det fint å være strategisk med plasseringen og hvilke naboer den har, så bladverket ikke er så synlig. Det finnes også noen sorter med lite bladverk så du slipper å tenke på det.⁠

Allium i godt selskap med stauder
Luftig Allium i godt selskap med stauder.

Frø og dekorative frøstander

Blomstenes form gjør at Allium får riktig så dekorative frøstander. De produserer også masse frø så det kan godt være de sår seg selv i hagen din. Det vil ta noen år før de får vokst seg i gang til å blomstre, og underveis er nok faren der for at du luker dem bort. De gjør ikke så mye av seg det første året. Bare noen smale grønne strå, som gress.
⁠⠀
Det ikke de mest vanlige frøene i salg, men du kan altså høste dine egne alliumfrø. ⁠Jeg synes det blir litt lenge å vente. Det er så enkelt og greit å sette løk og det gir kjappe resultater. Da kommer de i full fart med lekre blomster allerede året etter.
⁠⠀
Det er likevel stas om de formerer seg litt selv og det plutselig dukker opp noe nytt etter noen år.⁠ Det hender jeg hiver ut noen frø på et nytt sted og satser på lykken. Bare ser hva som skjer.⁠

Elsket av insektene

Alle Allium jeg har sett har vært godt besøkt av insekter, både bier, fluer, sommerfugler, humler og til og med maur.⁠ En skikkelig insektmagnet.⁠ ⁠Siden blomstekulene består av mange små blomster så de har mye å kose seg med.

Allium nigrum med humlebesøk
Humlebesøk på Allium nigrum
Allium Ping Pong
Allium Ping Pong omsvermet av humler og neslesommerfugl
Allium Mount Everest, en tistelsommerfugl og sukkermaur
Allium Mount Everest, en tistelsommerfugl og sukkermaur

Spiselig Allium

Alliumfamilien inkluderer også mange spiselige løkplanter.⁠ Gressløk er en av dem og kan like gjerne brukes til pryd som til mat.⁠ Nydelige lilla, små kuler i massevis og elsket av insektene. En lettstelt plante som kommer igjen og igjen. De fleste spiselige løk setter du på våren, bortsett fra hvitløk som skal ut sent på høsten. Og som regel vil du høste disse før de rekker å blomstre siden de først vil blomstre det andre året, men gressløk er en flerårig plante som får stå igjen i hagen år etter år. Etter noen år har du en skikkelig flott tue.

Allium schoenoprasum, gressløk med sommerfugler
Allium schoenoprasum, gressløk med besøk av sommerfugler.

Ingenting å lure på

Jeg må jo si jeg er skikkelig fan av disse flotte løkblomstene. Det er flere typer i hagen hos meg og jeg prøver stadig noen nye. De får også være med i flere hagedesign. Jeg gleder meg alltid til å se disse blomstene.⁠ Så jeg må jo bare oppfordre deg til å finne noen Allium du kan ha i hagen hos deg.

Allium spaerocephalum
Allium spaerocephalum
Allium spaerocephalum
Allium spaerocephalum

Mer om hage