Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Frodig oase i hagen

Hvordan skape en frodig oase i hagen

Hva tenker du når du hører ‘frodig oase’?⁠ ⁠

Her kan du lese om hva som kan bidra til å gjøre hagen din til en frodig oase. Det aller viktigste for å få til en frodig oase i hagen er planter, så det må til. Først får du noen tips om hvordan ordne disse plantene, før et par andre ting jeg synes også godt hører med. Mer om det lenger ned. ⁠

Ønsker du deg en frodig oase?⁠

Mye planter og i alle høyder

For å lage en frodig oase  i hagen trenger du planter. Ganske mye planter.

 

Du trenger jo ikke ha type oase overalt i hagen. Blir det litt mye, så ta det i en del av hagen eller litt av gangen. Det er for øvrig lurt å få på plass de plantene som trenger tid på å vokse seg til, som trær og større busker, så tidlig som mulig.

 

Tenk i høyden så du får det grønne rundt deg. Trær, busker og klatreplanter er supert for å skape rammene rundt oasen og gi grønne vegger og tak. Får du plantene til å være mer rundt deg og ikke bare ‘nede på bakken’ får du en mer frodig følelse.

 

Rett og slett planlegg med mye grønt i alle høyder. Men, du må ha litt pusterom da, så oasen ikke går helt over i jungel. Så du må legge inn plass til å oppholde deg og se litt lys også.⁠

Storbladet

Frodig og eksotisk! Å bruke store planter og planter med store blader gir en frodig følelse.⁠⁠ Sats på å gjøre plass til noen store stauder i oasen din. Med store planter blir det i tillegg færre du trenger å plante da de fyller godt opp.⁠⁠

 

De store bladene gir et eksotisk inntrykk, samtidig som de roer ned.⁠ ⁠⁠Det tar tid å etablere en frodig oase siden du helst må ha noe stort, trær og busker, som du må vente på. Da hjelper det den første tiden om det er noen store stauder som kan gi volum og som ikke bruker like lang tid på vokse seg til.

 

Har du noen storbladede favoritter i hagen?⁠⁠

Tett og vilt

Gjør det gjerne tett og vilt.⁠ ⁠ I en frodig oase passer det bra at plantene får vokse ganske fritt, heller enn at du har stramme, pene rader med klippet hekk.⁠ ⁠ I tillegg hjelper det å plante tett og i grupper, så plantene har godt selskap i hverandre. Du får mindre ugress og sparer deg for arbeid på kjøpet. Lag deg en hyggelig grønn krok.⁠

Vann

Du har kanskje lagt merke til det? Det har vært med vann på alle bildene allerede. OK – litt vanskelig å se på det ene, men det er så vidt med. Det er ikke bare tilfeldig. Vann passer veldig fint og hører med synes jeg. Litt vann i den frodige oasen. Hvor mye er jo alt ettersom hva du synes passer hos deg, hvor mye du vil ta deg av og hva du har plass til.

 

En dam er jo flott, ellers kommer du langt med et vannspeil også.⁠ ⁠ Vann kan ha en beroligende effekt, så ikke så dumt å ha i en avslappende oase.

Dyreliv

Om du får inn litt dyreliv i hagen gjøre det susen. Med dyreliv synes jeg oasefaktoren øker på. Om det er insekter, fugler, fisker eller frosker så hører alle med. Dyrene bringer også med seg hyggelige og eksotiske lyder, samtidig som de er nyttige for hagen din.⁠ Så se hva du kan lokke til hagen din. Dyreliv er for øvrig supert i alle hager, ikke bare i frodige oaser.

En frodig oase

Du kan fint ha litt ulik stil som utgangspunkt i en frodig oase avhengig av hva du liker. Om du vil ha mye blomster eller ikke og hvilke farger du liker tilpasser du det til. Noe tips på veien til å skape en frodig oase i hagen er uansett:

 

  • Ha mye planter
  • Tenk planter i alle høyden så du får det grønne rundt deg
  • Bruk planter med store blader
  • Ha noen store stauder
  • La det være litt vilt og tett
  • Ha vann i hagen
  • Inviter dyreliv

 

Passer du på å legge inn noen fine sitteplasser så har du steder å være og nyte oasen din også.

Hva mer vil du ha i den frodige oasen din?

Mer om hage