Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Hagebesøk: Odden Hage på Evje

Hagebesøk: Odden Hage på Evje

På Evje ligger en perle av en hage du kan besøke og jeg anbefaler virkelig å ta turen innom. Odden Hage ligger rett ved Odden Camping sør for Evje sentrum. Den ble påbegynt i 2007 og åpnet i 2009, så hagen har ti års jubileum i år. Den er designet av Anneli Rose Bengtson i HagetegningHagebesøk, Odden Hage på Evje.

Hagen er på åtte mål og består av en japansk inspirert hage og en rose- og staudehage. Jeg har vært der tre ganger og vi har hatt hagen for oss selv alle gangene. Det er deilig fredelig der. Kanskje hører du bruset fra Fennefossen om det er riktig vindretning.

Odden Hage, hosta og grønt
Frodige planter, flere typer hosta og en liten dam i den japanske hagen.

Hagen er flott anlagt med store steiner, oppbygde bed, grusganger, dammer, plenområder og sitteplasser. Det er også fine ganger over bedene i den japanske hagen og en nydelig bro i rosehagen. Hagen er virkelig velstelt og frodig.

 

Hagen er relativt flat og velegnet for rullestolbrukere, men er gjort spennende med bed som er bygget opp med store steiner og jord. De høye furutrærne bidrar også til å gi hagen karakter og tak uten å tynge og ta for mye av hagerommet.

Karpedammen i den Japanske Hagen i Odden Hage
Den flotte karpedammen i den japanske hagen.

Japansk hage

Jeg er særlig begeistret for den japansk-inspirerte hagen. Det er en egen ro og harmoni samtidig som det er spennende variasjon og fine plantekomposisjoner. Den har lang sesong og har noe å by på hele året.

 

Om du liker rhododendron er mai en flott tid og det er mer enn 80 sorter i hagen. Det var så fint vær og mye sol når jeg var der så bildene av rhododendronene ble altfor lyse, så dem må du nesten ta turen og oppleve selv.

 

Det er også noen stauder rundt omkring som hosta og astilbe og flere blomstrende spireabusker som gir ekstra farge i løpet av sommeren . Det er likevel vakkert bladverk og former som får spille hovedrollen.

 

Stedes opprinnelige furuer har fått bli stående og er innarbeidet som en naturlig del av hagen og passer ypperlig inn i det japanske miljøet.

Japanlønn i lekker kontrastfarge i Odden Hage
Utsikten fra benken ved karpedammen. En fin rød japanlønn som kontrast og blikkfang.
Ying og yang fuglebad i Odden Hage
Et fuglebad med yin yang symbolet.
Japanske lykter rundt i Odden hage
Japansk lykt ved siden av en lekker japansk lønn.
Bambusfontene i Odden Hage
En bambusfontene bidrar til den rette stemningen, selv uten vann.

Det er hentet inn flere klassiske elementer fra japansk hage. Blant annet et lite zen-hjørne med grus og vindspill. Rund i hagen står fine japanske lykter og små fuglebad og pynter opp og skaper den rette stemningen.

 

En karpedam må jo også en japanske hage ha og i 2018 ble det anlagt ny karpedam som nå er i ferd med å bli ferdig. Når jeg var i hagen i mai, var jeg så heldig å treffe på eieren, Gudrun Salvesen, som matet fiskene i dammen. Det passet veldig fint så fikk jeg vite litt mer om hagen. Gudrun er også daglig leder ved campingplassen som hagen ligger ved siden av.

 

Fiskene satte pris på maten som kom, det var bare Thorvald, den største og eldste koien, som ikke ville komme å få mat og hilse på, og lå heller i dekning borte ved det nye pumpehuset.

Zenhage i den Japanske Hagen i Odden Hage
En liten zen hage har også fått plass i den japanske hagen.

Rose- og staudehagen

I rose- og staudehagen er det rosene og staudene som får råde, og roser er det mange av. Det er også flere trær, busker og klematis. Mens den japanske hagen har sin sjarm hele året er rosehagen på høyden midt på sommeren.

 

Midt i hagen er det en flott dam med bro over. Nå har det vært lekkasje i dammen, så det var ikke vann når jeg var der, men reparasjon er på planen for i år. Hagen er flott også uten vann, men det vil helt klart gi prikken over i’en.

Roser i Odden Hage
Nydelige roser i hagen, og det er over 60 sorter av dem.
Rose- og staudehagen i Odden Hage
Det er brukt fine rustfargede klatrestativ for roser og klatreplanter.

Det er en flott rustfarget klatrepaviljon for roser og klematis. Under står en velplassert benk du kan sitte på og nyte hagen.

 

Det er over 60 forskjellige roser i hagen som gir et vakkert skue under blomstringen og mange herlige dufter. Bildene fra rosehagen er fra juli 2018 under tørkeperioden, men ser likevel frodig og flott ut.

 

Helt innpå rose- og staudehagen ligger Odden Vertshus. Uteplassen til vertshuset er som en forlengelse av hagen. En nydelig plass å innta middag.

Overblikk over rosehagen til Odden Hage
Et lite overblikk over rose- og staudehagen.
Flotte søyletrær i Odden Hage
Flotte søyletrær og stauder. Legg merke til de fine rustfargede klatrestativene.
Nydelig hage med romantisk bro i Odden Hage
Den romantiske broen over dammen i rose- og staudehagen.

Noe å spise og en pust i bakken

Får du ordnet deg med et hagebesøk til Odden Hage på Evje kan du ta med lunsjen. Innerst i hagen er det benker og en liten lekehytte, perfekt for picnic. Hagen ligger jo også rett ved siden av Odden Vertshus så der er det også mulig å få noe å spise. Ved hytta i den japanske delen er det i tillegg en liten plass med stoler du kan slå deg ned på.

Terrassen utenfor Odden Vertshus i Odden Hage
Terrassen utenfor Odden Vertshus.
Samlingsplass i den japanske hagen i Odden Hage
En pust i bakken ved huset i den japanske hagen.
Benker for picnic i Odden Hage
Fin plass for å spise litt medbrakt niste. Lekehytte for de små.

Ta turen selv og opplev hagen! Hagen er ikke så mye markedsført og det står lite om den på nett, men den fortjener absolutt mer oppmerksomhet. Det hender at det stopper en buss med pensjonister innom, men det er fortsatt stor mulighet for at du får den for deg selv. Så skal du til eller forbi Evje i sommer eller er i nærheten på Sørlandet eller i Setesdalen så ta med deg Odden Hage som en fint avbrekk. Det er 40,- i inngang som du bare putter i kassa ved inngangen, foreløpig bare kontant betaling. Hagebesøk i Odden Hage på Evje.

Benk under paviljongen i Odden Hage
En fint plassert benk med god utsikt mot dammen og all blomsterprakten i rose- og staudehagen .
Fantastiske roser i Odden Hage
Fantastiske roser.
Flotte rhododendron i Odden Hage
Flotte rhododendron.

Mer om hage