Flott med furu i hagen!
Trauste, velkjente eviggrønne planter som gran, furu, tuja og lignende kan være utrolig flott i hagen om en ser potensialet, sjarmen med dem og får dem inn i det rette miljøet. Her vil jeg slå et slag for god gammeldags furu for det kan være riktig flott med furu i hagen.
Fin bruk av furu
I japanske hager er furu en mye brukt plante. Gjerne som et skulpturelt fokuspunkt, en krokete og gammel furu som står for seg selv i grusen, ved steinen eller strekker seg utover vannet. Bildet øverst er fra en hotellhage i Shanghai. Den flotte furua er som en skulptur og gjør seg godt alene som et solitærtræ. Det tar noen år før furua blir så omfangsrik.
Furu hører naturlig hjemme i naturen i skandinavia og passer perfekt inn i skandinaviske hager. Furu kan få en plass i den naturlig hagen, skogshagen eller som et designelement i en mer moderne hage. På Chelsea Flower Show i 2007 var det en flott hage designet av svenske Ulf Nordfjell. Han hadde brukt flere planter fra svensk natur i designet, blant annet furu. Hagen fikk gullmedalje og den er gjenskapt og bygget opp i Växjö i Sverige. Bilder fra årets utstilling viser også en hage med en krokete forblåst furu som ble brukt som et fokuspunkt
80-tallets buskfuru er ikke så veldig ettertraktet i dagens hager. Men, furu er jo egentlig kult. Det finnes flere lavtvoksende typer som gjør seg bra som bunndekkere. Se bildet lenger ned fra Odden Hage, et eksempel på hvordan det kan gjøres. Der er det brukt både lave buskvarianter og vanlig høyreiste furu. På hagesenteret finnes det flere stilige varianter av furu du kan plante. Ellers synes jeg det er moro å kunne gjøre noe fint ut av den furua som vokser vilt i Norge.
Brukt i krukke blir furu en fin skulptur. Nålene på furua vil også skape en god kontrast til andre bladplanter i ulike sammenplantinger.
Furu i Ulf Nordfjell’s ‘Tribute to Linnaeus’ showhage på Chelsea Flower Show i 2007. Utrolig fin effekt sammen med nydelig underplanting.
Fordeler med furu
Om du ser sjarmen med furu og har den i hagen får du følgende gunstige fordeler med på kjøpet
- Svært nøysom
- Herdig helt opp til H8 avhengig av sort
- Tørketålende
- Grønn hele året
- Tåler vind
- Takler skrinn jord
- Skulpturell og grafisk form
- Fin kontrast og skiller seg ut i forhold til andre trær
- Bringer høyde til hagen
- Luftig om du vil eller mer kompakt med pinsering
- Potensiale for å klippe og forme som bonsai
- Lavtvoksende varianter finnes også
- Minimalt med vedlikehold og pass
- Godt filter for forurensende partikler hele året
Flott med furu!
Furu brukt i den japanske hagen i Odden Hage på Evje, her er både storvokse norske furuer og lave dvergfuru.
Pinsering gir mer kompakt furu
Furu bryter ikke fra gammel ved så den kan ikke beskjæres. En hard beskjæring vil ødelegge treets naturlige sjarm og form. Knopper dannes bare på siste års skudd, og furu mangler knopper langs stamme og greiner. Det vil derfor ikke skyte skudd fra gammel ved. Når det er sagt så ser jeg at to av dem jeg driver å pinserer faktisk har fått noen nye skudd helt inne ved grenfestet ved stammen, så gjenstår det å se hva det blir ut av det.
Du kan få til en kompakt og tettvokst furu ved å pinsere den. Da unngår du at den blir lang og slengte og ser mer frodig og lubben ut om det er det du ønsker. Den kan også formes litt på denne måten ved å styre lengden på de nye skuddene.
Å pinsere vil si å knipe eller klippe av en del av skuddet. Da reduserer du den årlige tilveksten og skuddene blir ikke så lange. Ta av ca halve skuddet. Er de veldig lange kan du ta litt mer enn halve, men ikke ta hele for da svarer furua med masse ekstra nye skudd.
Passe tid for å pinsere er rundt slutten av mai. Da har skuddene vokst seg ferdige, men baret ikke begynt å vokse ut. Skuddene må pinseres mens de er ferske og myke, og det må gjøres hvert år. Knopper dannes bare på siste års skudd så dette er eneste tiden furu skal beskjæres. Resten å året bør furu stå i fred og ikke beskjæres ellers kan treet miste formen. Pinsering gir tette og kompakte trær.
Med tiden visner de eldste nålene på furua, så hvert år vil du se at det er noen som blir gule og ramler av. Det er helt naturlig og er grunnen til at furua med tiden får lange bare greiner og stamme.
Rett før pinsering, 26. mai.
Rett etter pinsering.
Etter at årets vekst er ferdig, 17. juli.
Noen egne erfaringer med praktisk bruk av furu
Rett utenfor hagen vår står det tre små furu plassert der av naturen. De har jeg pinsert i to år nå for å få dem tette og lubne og at de ikke skal vokse så fort og bli altfor store. Se bilder av den ene før og etter årets pinsering ovenfor.
Mye furu i gamlehagen
Nå vi flyttet inn i det forrige huset vårt var det første jeg tenkte om hagen at buskfuruen den skal bort. På fremsiden av huset var det to store bed som skrånet ned mot veien og der var det til sammen seks store grupper med buskfuru. Første året gikk med til oppussing innendørs. Før jeg fikk gjort noe særlig med hagen gikk det heldigvis opp for meg at det ikke ville være noen god i idé å fjerne furuen med det første. Så den gode gamle «vent et år og blir kjent med hagen før du gjør noen store grep» er gull.
Jeg fant ut at om jeg skulle erstatte furuen så ville det bli ganske dyrt, det ville ta lang tid og det var ikke så lett å finne noe som egnet seg. Hagen bestod i stor grad av sørvendte skråninger med mye stein og grus, dårlig jord og fantastisk drenering. Bedene var også ganske store. Det endte altså med at furu fikk stå.
Jeg begynte å pinsere dem for at dem skulle bli tettere og jeg plantet mellom furuene isteden. Planen var å på sikt redusere furubestanden ettersom annet kunne vokse til mellom. Men, siden jordforholdene var dårlig og veldig tørt var det ikke så lett å få noe annet til å trives og furu passet faktisk perfekt til forholdene. Nå synes jeg furu er et dekorativ og skulpturelt tre.
På baksiden av huset var det også noen furu som naturen hadde etablert der. En enda mer umulig skråning å plante i, veldig bratt og steinete. Så jeg supplerte med en liten furu til jeg fant og plantet noen bunndekkere. Dette ble det ikke så mye ut av før vi bestemte oss for å flytte, men jeg synes at en liten furulund med grønt gulv er ganske lekkert. Se også bare på den flotte Chelsea Flower Show hagen hvor fint det kan være å bruke furu.
Vanskelig skråning i gamlehagen, tørr og steinene, med furu.
Vurder furu!
Furu fortjener å blir mer brukt i hagen. Om du ikke allerede har oppdaget potensialet som ligger i furu håper jeg du nå ser på furu med litt nye øyne og at det kan være flott med furu i hagen.
Furu etter to år med pinsering før årets tilvekst begynte.
Mer om hage
Herdighet og klimasone i hagen
Tenk på herdighet og klimasone når du velger planter. Hva er sonen hos deg?...
Hagebøker jeg ønsker meg
Hagebøker får jeg aldri nok av. Her er flere jeg ønsker meg....
Hva du bør passe på når du skal plante hekk
Få plantetipsene med det lille ekstra til hekken....
Allium
En anbefaling til hagen din. Allium er bare fantastiske!...