Duft i hagen
Hagen gir glede til alle sansene våre, også luktesansen. Lukker du øynene kan du gjerne ‘se for deg’ lukten av våt jord om høsten eller nyklippet gress om sommeren. Du har sikkert noen hagelukter med spesielle minner. Noen dufter har det med å bringe frem hageminner fra barndommen. Jeg husker godt min morfar som hadde hele garasjeveggen full av høstfloks og tenker alltid på han når jeg kjenner lukten.
Duft er veldig personlig. Hvordan duften oppfattes, hva vi synes om den og assosiasjoner vi får vil være ulike. Noen setter stor pris på blomster med sterk duft, mens andre synes det blir for kraftig. Vi kan kjenne duftene forskjellig. Der noen synes at f.eks. buksbom ikke lukter noe særlig godt er det andre som ikke merker noe til det.
Duft er en egenskap det er verdt å ta med i planlegging av plantevalgene. Du får med en ekstra dimensjon til hagelivet gjennom duften. Kanskje det til og med er noen du vil unngå, enten på grunn av minner eller at du reagerer og syntes lukten kan bli for sterk fra enkelte planter.
Skimmia japonica
Hva dufter
Det er ikke bare blomster som dufter, men også blader og frukt. Noen dufter på lang avstand som for eksempel blåregn, kaprifol, markjordbær og skimmia. Andre må du tett på med nesa. Plantene som dufter fra bladene må du ta på for å at duften skal komme frem. Urter inneholder eteriske oljer og det er hele planten som lukter.
Det er ikke alltid lett å finne informasjon om akkurat hvilke blomster som dufter. Duft har vært en egenskap med lite fokus i planteforedling. Blant en del duftende blomsterplanter er det en del sorter som ikke har noe duft. Det gjelder blant annet roser, peoner, nellik og liljer. Det er derfor en god idé å finne duftende planter mens de er i blomst om du ikke vet sikkert på forhånd. Bare husk å passe på at de andre egenskapene til planten også passer der den skal stå.
Hvorfor lukter noen planter
Duften er i første omgang ikke laget for oss mennesker. Et hovedmål er å tiltrekke insekter. Plantene sender ut signaler til insektene som skal bestøve. Disse signalene varierer i løpet av sesongen alt ettersom når planten ønsker å få besøk. Noen blomster lukter mest om kvelden for å tiltrekke seg insekter som er aktive da.
Det er blomster og planter som har duft som noen insekter ikke liker og kan frastøte seg insekter som de ikke vil ha besøk av. Dette er egenskaper som du kan ha nytte i kjøkkenhagen ved å dyrke ulike grønnsaker og blomster sammen for at en plante kan skremme bort skadedyr som liker den andre planten. Noen blomster vil bidra til å holde mygg unna, som duftpelargonia, lavendel, rosmarin og mynte, så de er fine å plante nærme uteplassen.
Lavendel dufter ekstra mye når du tar på den. Trives tørt og med mye sol.
Lys, varme og farge
De fleste duftende planter trives i sola, med noen unntak som kaprifol, prydtobakk og liljekonvall. Duften blir sterkere i varmen, da flere duftpartikler kommer ut i luften med økt temperatur. Skal du virkelig nyte duften bør du sette planten i le for vinden, så lukten ikke blåser av gårde.
Det finnes forskning på at duft og farge i et område utvikler seg sammen. Det vil si at over lang tid blir det lignende dufter på helt forskjellige planter som har lik farge på blomstene. De illeluktende blomstene er gjerne brune og mørke, mens de lyse har søte dufter som tiltrekker seg insekter om natten.
Ikke for mye
Det er ingen grunn til å overdrive og ha bare duftplanter. Dem kan gjøre mye ut av seg, både når det gjelder mengde av en type og hva du blander. Det er gjerne nok med en type sterk duft av gangen. Om du har flere duftsterke planter ved i siden av hverandre kan de forstyrre duften til hverandre og du får ikke samme opplevelsen. Noen reagerer også på duftstoffer og kan få fysisk ubehag når det blir for mye.
Du finner også planter som ikke lukter så godt. Noe blomster lukter rett og slett vondt, særlig noen av dem som satser på å tiltrekke seg fluer. Det er heldigvis ikke så altfor mange av disse ekstra illeluktende blomstene som trives i klimaet i Norge, slik at du evt. må gå for eksotiske innslag. Går du tett på finner du flere planter som ikke er like behagelige for vår nese. Det kan like gjerne være blader som ikke lukter noe særlig. Jeg er ikke så begeistret for lukten av brudeslør og synes bladene på flere storkenebbvarianter ikke lukter så godt når jeg tar på dem, andre synes at buksbom ikke har noen god lukt.
Rosen Westerland lukter nydelig.
Planter med duft
Her er en del planter med duft. Ikke alle sortene av de forskjellige typene har duft, det er f.eks. roser, peoner, nellik og liljer som ikke lukter. Lukt og kjenn på plantene på hagesenteret for å få med deg hva slags lukt dem kan bidra med. Det er i tillegg en del barplanter som dufter, noe du kjenner best når du tar på dem.
- Duftskjærsmin
- Liljer
- Blåregn
- Kattemynte
- Syrin
- Kaprifol
- Blomsterert
- Prydtobakk
- Engletrompet
- Nellik
- Krossved
- Narcisser
- Brudeslør
- Dvergblodplomme
- Høstormedrue
- Roser
- Fjellflokk
- Floks
- Peoner
- Lavendel
- Hegg
- Martagonlilje
- Liljekonvall
- Skimmia
- Hestemynte
- Yucca
- Sommerfuglbusk
- Duftpelargonia
- Heliotrop
Aromatiske blader
- Urter (oregano, mynte, timian osv)
- Peppermyntebusk
- Storkenebb
- Lavendel
- Kattemynte
- Hjertetre
- Kanelbjørk
Bergmynte (Origanum vulgare) i blomst.
Duftopplevelsen
Det er ikke bare plantene som gir duft i hagen. Grillukt, bark og jord er blant luktene du kan ha glede av som gir hagefølelse. Hva føler du når du kjenner lukten av kullgrill?
Når du skal velge planter til hagen, så ta med duften i planleggingen. Det er mye herlig å finne i planteverden om du fokuserer på å finne gode lukter. Velg like gjerne en rose, peon eller lilje som dufter, istedenfor en uten lukt. Er du bevisst dine valg får du noe til luktesansen i hagen eller gode kombinasjoner som hjelper deg i grønnsakshagen. Velg deg noen favoritter og plasser dem så duften kan komme til sin rett.
Ta deg gjerne en tur ut i hagen og finn ut hvilke dufter du har. Lukt på blomstene, ta på bladene og opplev hvilke som lukter. Er det noen som lukter ekstra godt? Kanskje har du noen som ikke lukter godt også.
Hva betyr duft for deg?
Mer om hage
Herdighet og klimasone i hagen
Tenk på herdighet og klimasone når du velger planter. Hva er sonen hos deg?...
Hagebøker jeg ønsker meg
Hagebøker får jeg aldri nok av. Her er flere jeg ønsker meg....
Hva du bør passe på når du skal plante hekk
Få plantetipsene med det lille ekstra til hekken....
Allium
En anbefaling til hagen din. Allium er bare fantastiske!...