Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

Georgine og japanlønn i oktober

Hva du kan gjøre for hagen før vinteren

Når høsten er godt i gang og du kanskje begynner å føle deg ferdig med hage for i år er det alltids litt til du kan gjøre for hagen før vinteren tar over. Eller kanskje du egentlig ikke kom ordentlig i gang i år.

 

Hage skal jo være mest gøy og kos, så ikke slit deg ut eller få dårlig samvittighet for det du ikke får gjort før vinteren. Det er så mye du kan gjøre, men som du ikke må gjøre. En del kan også tas til våren. Men, her kommer det da altså innspill til hva du kan ta tak i og gjøre for hagen før vinteren.

Hva du kan gjøre for hagen før vinteren
Løvet i bedet kan bare ligge. Det er en fordel for plantene.

Det jeg vil anbefale at du gjør i hagen før vinteren er å rydde inn alt av ting, planter og møbler som kan ta skade av snø og is i løpet av vinteren og lette plenen for løv om det er mye. Plenen trives ikke noe særlig med et tjukt lag løv oppå. I bedet derimot la løvet ligge.

 

I tillegg er det flere ting du kan gjøre. Her kan du velge dine favoritter, gjøre mye eller ingenting. Flere av punktene vil være til fordel neste år, enten ved at du da har gjort jobben allerede, du har lag til rette for blomsterglede eller du har spart på noe du slipper å bruke penger på å kjøpe på nytt. Listen ser lang ut, men tilpass til tid, ønsker og innsatsstyrke. Hagen gjør seg uansatt klar for dvale og vinter og klarer seg selv.

Inviter fuglene inn i hagen, svartmeis og blåmeis i solsikkefatet
Inviter fuglene inn i hagen. Her er det svartmeis og blåmeis i solsikkefatet.

Rydde og vaske

1. Luke. Dette vil rett og slett spare deg for jobb til våren.

2. Rydd bort og pakk inn utemøbler og grillen. En del utemøbler tåler fint å stå ute, men de fleste holder lenger om de skjermes mot vinterværet. Gi det gjerne en liten vask før du setter det bort.

3. Tøm krukker som ikke er i bruk og vaske dem. Pass litt ekstra på krukkene som er dårlige på frost. Ta en vaskerunde på hageutsyret. Tømme og vaske drivhuset og annet du måtte ha som egner seg å vaske.

4. Fjerne nedfallsfrukt

5. Fjerne frøstander fra de sene staudene og sommerblomstene om det er noen planter du ikke vil skal spre seg så mye i hagen.

Møblene er pakket inn for vinteren
Møblene er pakket inn for vinteren. Står og ser lekkert ut på terrassen.

Plante litt

6. Se om det er noen siste kupp på hagesenteret og få i jorda før det er for sent, eller bare jordslå det og plant til neste år.

7. Dele og flytte planter kan du gjøre så lenge du kan grave i hagen, men det er fordel om plantene får litt tid på seg i jorda før frosten setter inn.

8. Ordne noen nye krukker med flerårige vekster og løkblomster.

9. Legge løk. Få ned dem du har ønsket deg og siklet på hos noen andre. Gleden venter neste år. Har du kjøpt løk så er det ikke så dumt å ta innsatsen å få gravd dem ned i stedenfor å ‘glemme’ dem i boden. Evt. få dem ned i en krukke, eller bare en svart plastpotte, så får du glede av dem neste år. Du kan også få tak i enda noen løk til i siste liten og benytte deg av at løk blir grisebillig i innkjøp når frosten kryper nærmere. Du kan grave ned de fleste løk så lenge du kan grave, med unntak av narsisser som trenger litt tid på få etablert seg.

Blomsterløk, tulipaner, krokus og allium klar for å graves ned

Hjelpe plantene

10. Grave opp sommerknoller før frosten kommer om du vil spare dem til neste år og plante dem igjen.

11. Ta inn sommerblomster som du kan og vil overvintre.

12. Klippe plenen så lenge den vokser, men ikke for kort. Den vokser jo senere når det blir kaldere, men kan få en klipp i ny og ne mens det ennå er fart i den.

13. Beskjæring kan du også gjøre. Det meste kan beskjæres om høsten. Ta det i tørt vær, men før det blir frost.

14. Dekke til følsomme planter om du har noen av dem. Ha på litt ekstra kompostjord, ett godt lag løv eller kanskje pakke inn hele planten.

Nye prosjekter

15. Begynne på noen grunnarbeid for å få en god start på neste år

16. Grave klar et bed du skal begynne å plante neste år

17. Sette opp noen kasser til grønnsaker

18. Så plen eller legge ferdigplen om plassen er klar og grunnarbeidet gjort.

Syrinhortensia på stamme
Nydelig syrinhortensia som et lite tre. En busk du kan vurdere for mer blomstring om høsten.

Dokumentere og planlegge

19. Kose deg inne foran peisen og planlegge neste år.

20. Ta deg en liten runde og se om det er noen steder du vil fylle inn noen planter med sene blomster eller høstfarger til neste år. Noter det ned så slipper du at det blir glemt.

21. Ta bilder i hagen. Supernyttig når du vil planlegge litt til vinteren eller vil følge med fra år til år hvordan hagen endrer seg.

Ting og tang

22. Ta inn de siste sommerblomstene i vase før frosten tar dem.

23. Sette i gang å mate fuglene. Velg en plass i hagen så du kan se dem innenfra, hvor det er greit kommer til gjennom snøen, men ikke rett oppi uteplassen fordi dem griser en del.

24. Sanke inn de siste grønnsakene og frukten, med unntak av noen som tåler å stå over vinteren, som grønnkål.

25. Samle frø til å så i vinter. Eller bare hjelp planten å formere seg ved å spre ut noen frø direkte der du vil ha dem og la naturen gjøre jobben.

26. Det kan fortsatt være snegler så ta dem du ser og også egg du kommer over.

27. Pynte med ting fra naturen som mose, kongler og granbar og kanskje lage en vinterkrans.

Herlige med egne grønnsaker du kan høste av. Masse gulrøtter

Du kan gjøre akkurat det du har lyst til for hagen før vinteren

Hva har du lyst til å ta tak i? Bare det mest nødvendige og så ta vinteren, pynte litt og legge løk eller tjuvstarte litt på neste års prosjekter? Eller så kan du jo starte med vinterens favoritthagesyssel – å planlegge for neste år.

Mer om hage