Fryd-hagedesign-hagedesigner

Heisann!

Jeg heter Jannicke, og det er jeg som driver
Fryd Hagedesign. Jeg vil gjerne hjelpe deg å få den hagen du ønsker deg. Klikk på bildet og se hva jeg kan bidra med.

hagehilsen rett i innboksen.

Siste på bloggen

6 nyttige tips for mindre vedlikehold med hagen

Uansett hageentusiast eller ikke så ønsker vi alle minst mulig vedlikeholdsarbeid med hagen. En helt vedlikeholdsfri hage finnes dessverre ikke, men det er grep du kan ta for å redusere på det, så her er seks nyttige tips for mindre vedlikehold med hagen. Flere av tipsene bygger på hovedprinsippet om å gjøre de gode valgene fra begynnelsen. Det vil spare deg for å bruke unødig tid og penger på vedlikehold, reparasjon, erstatning og tilpasning senere.

1. Godt grunnarbeid

Å gjøre riktig grunnarbeid vil spare deg for mye fremtidig frustrasjon. Det kan virke litt omstendig når arbeidet skal gjøres, men vil spare seg i lengden. Forhold å ta hensyn til er drenering, stabilt underlag, vatring, legge til rette for vann og strøm der det blir behov, telesikring, komprimering og sikkert en hel masse andre detaljer. Har du ikke greie på det selv så forhør deg med fagfolk eller få hjelp til hageprosjektet. Det er kjedelig å måtte sette opp murer på nytt, om uteplassen blir skjev eller ujevn, vannet ikke renner vekk eller det var noe du glemte å grave ned.

Seks nyttige tips for mindre vedlikehold med hagen
Grunnarbeid ikke helt optimalt utført på denne muren.

2. Vedlikeholdsfrie materialer

Gjør en avveining av hva slags materialer du skal bruke i forhold til hva de egner seg til og hvordan de må følges opp i tillegg til budsjettet ditt og det estetiske. Typisk vedlikehold knyttet til bruk av harde materialer er vasking, maling, beising, oljing, fjerning av grønske og mose, mellomrom med ugress og behov for etterfylling.

 

Det kan være flott å matche gjerder og andre uteinstallasjoner med huset, men det er også veldig deilig å slippe å male. De fleste i Norge har jo hus med trepanel. Velg heller trematerialer som du ikke trenger å behandle og krever minimalt med vedlikehold for uterommet. Noen alternativer er Kebony, Accoya, sedertre, malmfuru og termofuru. Disse er også mer miljøvennlige enn vanlig impregnert treverk.

 

Stein er også flott i hagen. Langlivet og vedlikeholdsfrie når de først er kommet på plass. Det kan være litt tungt å jobbe med og du trenger gjerne hjelp. Men, det blir flott, solid og er et naturmateriale som passer utrolig fint i hagen. Grus i seg selv er holdbart og kommer i mange kvaliteter. Det kan bli noe vedlikehold i form av påfyll, utjevning, ugress men dette kan reduseres ved å legge det det riktige grunnlaget. En fordelen med grus fremfor betong og tett steinbelegning er at grus drenerer godt.

 

Betong er holdbart og anvendelige i hagen og kommer med mange muligheten. Betong kan både støpes på plassen og kjøpes som ferdige betongprodukter. Betongprodukter er som regel enklere å legge selv og billigere enn naturstein.

 

Glass kan også brukes for eksempel til gjerde og krever veldig lite oppfølging. Her er det vel mest vasking som blir jobben underveis. Metall er et fint materiale til plantekasser, bedkanter, bålpanner og andre mindre installasjoner, som ikke trenger vedlikehold. Der kan du for eksempel bruke stål som finnes i ulike utvalg, både galvanisert (sølvfarget), naturlig rustet og med svart lakk.

Betongmur i hagen med markjordbær
Mur av betongelementer
Kebony på terrassen
Terrassebord av Kebony
Naturstein med Muehlenbeckia
Avrundet naturstein

Det er mye som kan skrives om bruk av harde materialer i hagen og uterommet. Hvilke materialer som egner seg til hva og fordeler og ulemper med de ulike alternativene blir litt mye å ta med her, men det kan jeg kommet tilbake til i et eget innlegg.

3. God jord

Bruk god kompostjord og ikke torv. Med god jord har plantene det mye bedre og du får raskere en frodig hage. Har du planter i krukker så vil god jord gjøre at du slipper å bytte den ut. Ugressfri jord er også et viktig startpunkt ved valg av jord. Skal du har mye jord og bestiller et eller flere lass med lastebil så vær sikker på at det er ugressfri jord du får. Får du diverse fyllmassejord kan du ende opp med å gå og luke på det i mange år. Les mer om den viktige jorda: God jord gjør hagen glad

4. Bunndekkere og planter som trenger lite oppfølging

Velg planter som trives på stedet og er herdige nok. Er det tørt så vil en vannelskende plante helt klart mistrives og motsatt. I verste fall dør de av kulde, tørke eller råtner bort. Planter som trives med omgivelsene vil vokse bedre og kreve mindre stell av deg. Velg planter egnet for plassen så de kan få utvikle sitt potensiale og gjøre deg glad. Invaderende eller veldig spredningsvillige planter kan også være greit å unngå da det blir vedlikehold med å holde dem i sjakk.

 

Bruk også bunndekkende planter. Med bunndekkende planter blir det mindre ugress og mindre vanning, samtidig som det blir grønt og frodig. Det er et eget blogginnlegg om det fortreffelige ved bunndekkere så les mer om det her: Bunndekkere – hagens beste ugressmiddel

 

Som alternativ til ryddige bed over hele hagen kan en blomstereng eller et hjørne med naturhage være kjempefint. Det er et område som vil kreve minimalt med oppfølging som også settes pris på av dyrelivet.

Solelskende planter i rosa
Solelskende planter i rosa
Solelskende planter i rosa med solhatt

5. Vanningssystem

Planter i hagen vil fra tid til annen ha behov for at du hjelper dem med vann. Jeg var optimist når jeg anla min egen hage og tenke plantene skal klare seg selv. I teorien er det en god tanke og fullt mulig, men… Hos meg er det veldig god drenering så vannet blir ikke stående lenge. Dette er typisk med en hage som er anlagt på en steinfylling, noe mange nye hager er. I tillegg så viser jo sommeren 2018 og våren 2019 at det kan komme perioder der det er så lite regn at en må vanne for at plantene skal ha det greit.

 

Så for å komme til poenget med dette tipset, så er det å installere vanningssystem. Legge for eksempel ut svetteslanger i hagen så slipper du å gå rundt å vanne så mye samtidig som det er vannbesparende. Jeg graver ned mine, men de kan fint ligge oppå jorden også. Det finnes flere alternativer med ulike dryppslanger så her er det bare å finne det som passer best for deg. Det er mye fint å få i automatisering også, så kan du få vannet når du ikke er hjemme også.

Svetteslanger og slangekobling
Svetteslanger. Kan kappes i passende lengde og settes sammen med slangerkoblinger.
Nedgraving av svetteslanger i hagen
Svetteslange under nedgraving. Skjøtet for å bli lang nok.

6. Velvalgte hagemøbler

Velg hagemøbler i holdbare materialer som tåler å stå der de skal stå. Da slipper du få flytte på dem når det regner, bytte dem ut etter kort tid eller ekstra vedlikehold underveis. Står de ikke under tak eller du kan ta dem inn om vinteren så pakk dem fint inn i en presenning så holder dem bedre gjennom vinteren.

 

Minimer behovet for daglig å flytte puter ut og inn ved å velge værbestandige tekstiler og puter som tåler vind og vær. Nå er det jo mulig å få hagemøbler med fine puter som kan ligge ute i regnet og tørker fort – det kan jeg like. Det tar jo så mye plass å oppbevare sånne puter, men ta dem inn om vinteren.

Utesofa med værebestandig tekstil
Utesofa med værbestandig tekstil tåler regn og litt snø.
Utemøbler i metall
Utemøbler i metall

Det er fullt mulig å få til et frodig, friskt og lekkert utemiljø og ha en fin opparbeidet hage uten at du må stå med baken i været med hagearbeid hele sommeren. Det krever en innsats for å få laget hagen selvfølgelig, men tar du de rette valgene fra start vil hagen klare seg mye selv. Håper du fant noen tips blant disse seks nyttige tipsene for mindre vedlikehold med hagen som du vil ta med deg i planleggingen av din hage. Med mindre fremtidig vedlikehold jo mer tid kan du bruke til å kose seg i i hagen.

Mer om hage